Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/politika/valasztasok/2010-10-01-valasztas-2010-erdekessegek-a-budapesti-polgarmesterekrol-es-a-polgarmester-jeloltekrol

Választás 2010 - Érdekességek a budapesti polgármesterekről és a polgármester-jelöltekről - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-10-01 11:39:43

Választás 2010 - Érdekességek a budapesti polgármesterekről és a polgármester-jelöltekről

Választás 2010 - Érdekességek a budapesti polgármesterekről és a polgármester-jelöltekről

Október 3-án a rendszerváltás óta hatodik alkalommal rendeznek önkormányzati választást Magyarországon. Érdekességek az MTI Sajtóadatbank összeállításában a hivatalban lévő budapesti polgármesterekről, illetve a mostani választásokon induló kerületi polgármester- és főpolgármester-jelöltekről.

A budapesti kerületi polgármesterek közül a legrégebb óta Derce Tamás (IV. kerület) és Gegesy Ferenc (IX. kerület) van hivatalban, őket 1990 októberében még nem közvetlenül a kerületi lakosok, hanem a választások nyomán összeülő kerületi önkormányzati testület választotta meg tisztségébe. Húsz év után távozik hivatalából Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, akit a Fővárosi Közgyűlés 1990. október 31-i alakuló ülése választott meg a főváros első emberének.
A kerületi polgármesterek között a VIII. kerületet irányító Kocsis Máté (1981) nemcsak korát, hanem hivatali idejét tekintve is a legfiatalabb - 2009 novemberében lett Józsefváros polgármestere. A kerületek első emberei közül a legidősebb Szabolcs Attila (1945), aki 2006 októbere óta áll a XXII. kerület élén.


Az Országgyűlés jelenlegi 386 képviselője között kilencen egyben budapesti kerületi önkormányzatok első emberei is - hét honatya a Fidesz, egy-egy a KDNP, illetve az MSZP frakciójában ül. 2006-ban a 23 kerületi polgármester közül hatan a Fidesz-KDNP jelöltjeként nyerték meg a helyhatósági választást, a XVI. kerület első embere, Kovács Péter a Fidesz-MDF-MIÉP-Vállalkozók Pártja, Szabolcs Attila pedig a XXII. kerületben a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-Jobbik jelöltjeként nyert.

Öten az MSZP-SZDSZ, hatan az MSZP jelöltjeként győztek, a IX. kerületi polgármesteri címet Gegesy Ferenc az SZDSZ jelöltjeként szerezte meg, de két éve függetlenként működik, Csécsei Béla pedig, aki a VIII. kerületben szintén az SZDSZ jelöltjeként győzött, tavaly lemondott tisztségéről; utódja Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) lett. Derce Tamás a IV. kerületben az Újpestért Egyesület, Geiger Ferenc a XXIII. kerületben pedig a Soroksári Civil Szervezetek jelöltjeként nyert négy évvel ezelőtt.

 

2010-ben a parlamenti pártok közül Budapesten a Fidesz a XIII. és a XXIII. kerületben önállóan, a IV. kerületben az Újpestért Egyesülettel, a többi kerületben a KDNP-vel közösen állított polgármester-jelöltet, az MSZP a VII. kerületben a Függetlenek Erzsébetvárosért Egyesülettel indított jelöltet, a XXIII. kerületben nincs polgármesterjelöltje. A Jobbik Budapest 15, a Lehet Más a Politika (LMP) 11 kerületében indít polgármester-jelöltet. A fővárosban egyéb szervezetek, kerületi egyesületek támogatásával, illetve függetlenként is (ketten, a X. és a XXII. kerületben) indulnak polgármesterjelöltek.

A 23 kerület közül ötben indul női jelölt a polgármesteri székért - az első, a hatodik, valamint a huszonkettedik kerületben kettő, a tizenegyedik, illetve a tizenhatodik kerületben egy-egy. Az MSZP-nek, a Jobbiknak, valamint az LMP-nek két-két, a Fidesznek egy budapesti női polgármesterjelöltje van, a XXII. kerületben pedig egy női független polgármesterjelölt indul.


A főpolgármesteri címért eddig három női jelölt indult: 1990-ben Ungár Klára (Fidesz) és Barsiné Pataky Etelka (MDF), 2002-ben pedig Gy. Németh Erzsébet (MSZP). Az idei főpolgármester-jelöltek közül a Fidesz-KDNP támogatásával induló Tarlós István (1948) a korelnök (ő a négy évvel ezelőtti választáson, amelyen független jelöltként, de a Fidesz támogatásával indult, alig több mint egy százalékkal, alig 13 ezer szavazattal kapott kevesebbet, mint a választást megnyerő Demszky Gábor), őt az MSZP-s Horváth Csaba (1969), az LMP-s Jávor Benedek (1972), valamint a Jobbikos Staudt Gábor (1983) követi.


Idén a 23 kerületi polgármesteri tisztségre összesen 81-en pályáznak, a jelenlegi polgármesterek közül 18-an ismét elindulnak a posztért. Közülük a IX. kerületben induló Gegesy Ferenc az egyetlen, aki 1990 óta folyamatosan a kerület első embere. A fővárosi kerületek közül a legkevesebben - ketten - a tizenharmadikban indulnak a kerület vezetéséért: az 1994 óta hivatalban lévő Tóth József (MSZP) sorozatban ötödik alkalommal méretteti meg magát, ugyanitt Spaller Endre a Fidesz jelöltje. A többi kerületben a polgármesteri székért három, illetve négy jelölt indul.

MTI 2010. október 1., péntek 11:15

« Vissza

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 15°C napos

Get Adobe Flash player


Szavazás

Ön milyen információkat hiányol jelenleg a Bpstart.hu oldalon?













Szavazat: 97

Régebbi szavazások

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület