Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kultura/programok/2010-11-19-gyemant-laszlo-festomuvesz-retrospektiv-tarlata-ujpesten-pentektol

Gyémánt László festőművész retrospektív tárlata Újpesten péntektől - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-11-19 11:55:39

Gyémánt László festőművész retrospektív tárlata Újpesten péntektől

Gyémánt László festőművész retrospektív tárlata Újpesten péntektől

Gyémánt László Prima Primissima-díjas festőművész alkotásaiból látható retrospektív tárlat péntektől az Újpesti Galériában; a IV. kerület díszpolgári címével is kitüntetett alkotó az elmúlt ötven év terméséből mutat be válogatást, mintegy 80-90 festményt.

Minden korszakomból szerettem volna bemutatni egy-egy jellegzetes munkát. Nem volt könnyű választani, hiszen mintegy kétezer képet készítettem, heterogén az életmű, a stílus, a témák - mondta Gyémánt László az MTI-nek.


A
tárlaton látható lesz többek között az alkotónak egy másodéves képzőművészeti főiskolás korából származó akt tanulmánya, valamint a harmadévesként festett Építkezés című képe, id. Pieter Bruegel Bábel tornya című festményének parafrázisa is, amely a szocialista építésről szól: a festményen állványozott épület látszik, amelynek belsejében semmi nincs. Gyémánt László 1963-ban készült diplomamunkája, az Életben maradottak karneválja miatt annak idején botrány tört ki a főiskolán, mert sokan a festő "sorok közötti" üzenetére, az 1956-os forradalom utáni megtorlásokra asszociáltak.


Egész falat betölt majd a galériában a Kft. (korlátolt felelősségű társaság) című képe, amelyen a II. világháborút lezáró jaltai konferencia három vezérének, Rooseveltnek, Churchillnek és Sztálinnak a portréja látható.


Gyémánt László elmondta, hogy vannak protest-képei is a tárlaton, mert - mint fogalmazott - mindig megvolt benne a szunnyadó lázongás; tizenkét éven át nem is állíthatott ki, ezért kívánkozott külföldre. 1970-ben végül kiengedték Kölnbe, ahonnan nem jött haza, később Hollandia, London, majd Bécs voltak kinti állomásai.


A kiállításon látható Amerigo Tot magyar születésű olasz szobrász, Faludy György költő, valamint a festőművész legjobb barátja, Darvas Iván színművész képmása is. Az MTI-nek elmondta, hogy mivel egész életét átszövi a dzsesszmuzsika, sok képet festett kiváló magyar és külföldi muzsikusokról, és ezekből szintén megtekinthető néhány.


A december 5-ig nyitva tartó tárlat megnyitóján a kiváló dzsesszzongorista, Vukán György játszik.

MTI 2010. november 19., péntek 9:32

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -1°C Többnyire felhős

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület