Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/zold-budapest/kornyezetvedelem/2010-12-10-kampany-a-lakossagi-elektronikai-hulladek-jobb-hasznositasaert

Kampány a lakossági elektronikai hulladék jobb hasznosításáért - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-12-10 15:16:16

Kampány a lakossági elektronikai hulladék jobb hasznosításáért

Kampány a lakossági elektronikai hulladék jobb hasznosításáért

Az elektronikai hulladék szelektív gyűjtésének népszerűsítésére egyhetes lakossági kampányt indít december 13-án az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.

Magyarországon évente mintegy 120 ezer tonna lakossági elektronikai hulladék keletkezik, ebből országos szinten körülbelül 40 ezer tonnát gyűjtenek vissza. Az e-hulladék gyűjtésére és feldolgozására szakosodott Electro-Coord ezen belül mintegy 30 ezer tonnát gyűjt be és dolgoz fel az Európai Unió előírásai szerint - olvasható a szervezet közleményében.


A kampány keretében hétfőtől öt napon át feltűnő figurák járják majd Budapest belvárosát, akik nemcsak felhívják a járókelők figyelmét az e-hulladék helyes kezelésére, hanem meg is ajándékozzák az érdeklődőket egy Jekko nevű gyűjtőedénnyel. A praktikus eszköz segítségével már otthon külön gyűjtheti mindenki az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket.


December 16-án e-hulladék szakmai napot tartanak Budapesten a téma legnagyobb hazai szakértőinek részvételével: mások között Nagy Andor, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke és Tóth Zoltán, az Electro-Coord ügyvezető igazgatója beszélget majd az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtésének és újrahasznosításának hazai körülményeiről.


A közleményben emlékeztetnek rá, hogy Magyarországon ma már több mint 5500 gyűjtőponton lehet térítésmentesen leadni a feleslegessé vált elektromos eszközöket. Az e-hulladék kereskedelmi egységekben (szuper- és hipermarketekben, műszaki szakáruházakban, villamossági üzletekben) kihelyezett gyűjtőedényekben, lakossági e-hulladék begyűjtő napok alkalmával, valamint lakossági hulladékgyűjtő udvarokban egyaránt leadható. Utóbbiból az országban jelenleg mintegy 130 áll a lakosság rendelkezésére, ezek többségéből az Electro-Coord gyűjti be az e-hulladékot.


A hulladékból kinyert közel 26 ezer tonna másodlagos nyersanyagot - a begyűjtött e-hulladék 80-85 százaléka újrahasznosítható - visszaforgatják az ipari termelés körforgásába. Az e-hulladékok hasznosítása során jelentős energia takarítható meg, mivel az új termékek előállításához kevesebb technológiai lépés szükséges.


A komolyabb fémtartalommal rendelkező elektromos és elektronikai eszközök rendszerint a vas- és színesfém-felvásárló telepekre kerülnek vagy lomtalanításkor szabadulnak meg tőlük. A szelektív elektronikai hulladékgyűjtés azért is bír nagy jelentőséggel, mert az ezekben az eszközökben rejlő, a környezetre fokozottan veszélyes anyagokat a feldolgozás során szakszerűen kell eltávolítani - hívja fel a figyelmet közleményében az Electro-Coord.

MTI 2010. december 10., péntek 15:08

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 0°C Többnyire felhős

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület