Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kultura/programok/2010-12-13-a-budapest-klezmer-band-dupla-koncertet-a-ad-20-szuletesnapon-a-mupa-ban

A Budapest Klezmer Band dupla koncertet a ad 20. születésnapon a MÜPÁ-ban - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-12-13 10:27:40

A Budapest Klezmer Band dupla koncertet a ad 20. születésnapon a MÜPÁ-ban

A Budapest Klezmer Band dupla koncertet a ad 20. születésnapon a MÜPÁ-ban

Színpadi produkciók, megszámlálhatatlan mennyiségű fellépés itthon és külföldön, DVD-k, CD-k jelzik, hogy a Budapest Klezmer Band (BKB) immár két évtizede szerves része a magyar kultúrának; az együttes kedden délután és este dupla koncerttel ünnepli 20. születésnapját a Művészetek Palotájában (Müpa).


Gálaestjén az együttes e két évtized legsikeresebb számait, egyre szélesebb közönségük kedvenceit adja elő. Az est egyik vendége Illényi Katica lesz, aki nyolc évig állt az együttes középpontjában, és hegedűjátékával, valamint énekével erősítette a csapatot és nyerte meg a közönséget. A másik vendég Bíró Eszter, aki hat évig volt az együttes énekese - mondta Binder Ágnes, a BKB menedzsere az MTI-nek.


A Jávori Ferenc által alapított zenekar jelenleg hét tagú: a billentyűs Jávorin kívül Kohán István klarinéton, Gazda Bence hegedűn, Nagy Anna harmonikán, Tamás Gábor harsonán, Kiss Gábor nagybőgőn, Végh Balázs pedig ütőhangszereken játszik a társulatban.


A Budapest Klezmer Band húsz évvel ezelőtt a Kossuth moziban, a zsidó filmfesztivál megnyitója előtt lépett először a nyilvánosság elé. A debütálás után meglepően hamar, alig több mint egy év múlva elkészült az első CD, mégpedig a francia Harmonia Mundi kiadásában. Azóta hét újabb album jelent meg.


Jávori Ferencet az egyik lemezbemutató koncert után kereste meg Kerényi Imre színigazgató azzal az ötlettel, hogy hangszerelje át saját létszámukra a Hegedűs a háztetőn című musicalt, és a Budapest Klezmer Band lépjen színpadra az előadásban. A sikeres produkciót több mint kétszázezren látták a Madách Színházban.

 


A következő színházi közreműködés a Győri Balett Purim előadása volt, később megszületett a Klezmer szvit, amelyekben az adott előadás aktív szereplői a muzsikusok, csakúgy, mint most Pécsett, a Nemzeti Színházban Joshua Sobol Gettó című drámájában.


"A Purimot több mint kétszázszor játszottuk és nemcsak Győrben és Budapesten, hanem Londonban, Moszkvában, Helsinkiben, Brüsszelben, Koppenhágában és New Yorkban is" - emelte ki Jávori Ferenc.


A tizenkét tételből álló a Klezmer szvit a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője, Rolla János felkérésére készült, a darabnak komoly az utóélete, mert más jelentős zenekarokkal is játszották, köztük az Amszterdami Concertgebouw kamaraegyüttesével, a Zürichi Kamarazenekarral, legutóbb pedig a Bayerischer Rundfunk Zenekarának vonóskarával a müncheni Prinzregententheaterben 1800 hallgató előtt.


"A legnagyobb kihívás számomra a Menyasszonytánc volt" - idézte fel az együttes alapítója. Ezt a 2006-os Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be, azóta is repertoáron tartja a Budapesti Operettszínház, és a kétszázadik előadáshoz közeledik.

Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház főigazgatója szerint a Menyasszonytáncot a következő öt évben is játszani fogják. "Új műfaj termett nálunk: a klezmeroperett, amely különleges, mert a dráma, a színpadi konfliktus a zenében úgy jelenik meg, hogy mindez a jelenben válik átélhetővé" - fogalmazott.


Ősszel a Pannon dalok című esten játszottak Rost Andreával a Dohány utcai zsinagógában, a Miskolci Nemzeti Színház pedig október végén mutatta be a Menyasszonytáncot.

 

A Budapest Klezmer Band élőben 2009.07.14-én Pécsett

 

Időpont: 2010.12.14.

Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

MTI 2010. december 11., szombat 10:24

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -5°C Széllökések

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület