Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/fooldal/2010-12-08-teljes-holdfogyatkozas-teli-napfordulokor-december-21

Teljes holdfogyatkozás téli napfordulókor (december 21.) - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-12-08 16:16:09

Teljes holdfogyatkozás téli napfordulókor (december 21.)

Teljes holdfogyatkozás téli napfordulókor (december 21.)

Teljes holdfogyatkozás lesz a téli napfordulókor, december 21-én: az égi jelenség a maga nemében a leglátványosabb lesz egészen 2014-ig - olvasható a Space.com (http://www.space.com/news/) csillagászati hírportálon.

A holdfogyatkozás során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és bolygónk árnyéka vagy félárnyéka égi kísérőnkre vetül.


A decemberi az idei év egyetlen teljes holdfogyatkozása. A jelenséget teljes egészében Észak- és Közép-Amerika lakosai követhetik nyomon, de részlegesen megfigyelhető a holdfogyatkozás Európában, Afrika északnyugati részén, valamint Ausztrália némely területén. Kimaradnak viszont a holdfogyatkozásból Afrika déli és keleti régiói, valamint India.


Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (http://www.mcse.hu/) honlapjáról megtudható, Magyarországról a teljes holdfogyatkozás "némi szépséghibával" lesz látható. "Budapestről nézve pont akkor nyugszik le égi kísérőnk, amikor elkezd belemerülni a
teljes árnyékba, így a lényeges és látványos eseményekről lemaradunk. A Dunántúlon lakók tiszta égbolt esetén a nyugvó holdkorongon megfigyelhetik a teljes árnyék megjelenését. A jelenség napkeltekor kezdődik és délben ér véget" - emeli ki az MCSE honlapja.


Az ismertetés szerint a félárnyék 6:29:21-kor érinti meg a holdfelszínt, a telje
s árnyékra 7:32:38-ig kell várni; 8:40:48-kor nyeli el az umbra (teljes árnyék, ahol egyáltalán nem éri el a Nap fénye a Hold felszínét) égi kísérőnket, és onnan csak 9:53:09-kor bukkan ki. Bő egy óra kell a teljes árnyék levonulására, ez 11:01:19-kor következik be. A félárnyék 12:04:28-kor hagyja el a Hold felszínét.


A holdfogyatkozás idején a Hold a Bika-Orion-Ikrek hármasának határán tartózkodik.

MTI 2010. december 8., szerda 14:22

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 4°C Esős
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület