Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/fooldal/2010-11-17-a-szabad-szoftverek-novekvo-tamogatasarol-ir-a-digitalis-magyarorszag-kormanyprogram

A szabad szoftverek növekvő támogatásáról ír a Digitális Magyarország kormányprogram - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-11-17 16:11:06

A szabad szoftverek növekvő támogatásáról ír a Digitális Magyarország kormányprogram

A szabad szoftverek növekvő támogatásáról ír a Digitális Magyarország kormányprogram

A szabad szoftverek növekvő támogatásáról ír a Digitális Magyarország kormányprogram, aminek a nyílt forráskód támogatói örülnek. Azt várják, hogy részletes akciótervek is bizonyítsák a kormányzati szándékot.

Jól fogadták a nyílt forráskóddal foglalkozó cégek a magyar kormány digitális stratégiáját, mert ennyire egyértelmű állásfoglalás még nem született a szabad szoftverek ügyében. "Korábbi kormányprogramokban az szerepelt, hogy elvben támogatni kell a nyílt megoldások elterjedését a közigazgatásban. Ugyanakkor a nyitás legfőbb akadályát éppen az állam által üzemeltetett rendszerek jelentették, amelyek kifejezetten a Microsoft formátumait preferálták. Az elvi támogatás tehát a gyakorlatban semmit sem ért" - mondta Szakál Péter, az ODFA Magyarország képviselője, az OpenOffice irodai programcsomag hazai terjesztését segítő Open SKM Kft. munkatársa.

A Digitális Magyarország programban több a konkrétum. Azt írja, hogy "a nyílt forráskód részarányát a kormányzati informatikában markánsan növelni szükséges". Szakál Péter szerint 3-5 év alatt megvalósítható az átállás, ha valóban komoly a szándék.

Szentiványi Gábor, a Red Hat magyarországi képviseletét ellátó ULX Kft. ügyvezetője és a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség (ODFA) elnökségi tagja fontosnak tartja, hogy az összes pályázat, legyen az helyi vagy uniós, a nyílt szabványok támogatását írja elő. Biztosítani kell a pályázatok keretében készülő szoftverek rendszersemlegességét, hogy Windowsról, Linuxról és Macről egyaránt szabadon használhatók legyenek. "Az előírásoknak azt is tartalmazniuk kell, hogy amennyiben állami pénzen kormányzati szoftvert fejlesztenek, akkor a forráskód az állam birtokába kerüljön." - mondta Szentiványi Gábor.

Az átállás nem valósítható meg pilot projektek nélkül. Szakál Péter szerint 2011-ben már komoly teszteket kell elindítani központi intézményekben, hogy láthatóvá váljanak a problémák. A szakértő szerint az eredmények alapján 2011 végén megszülethet egy 3 éves átállási menetrend, valamint a szükséges jogszabályok, amelyek előírják a nyílt szabványok használatát a közigazgatásban.

Szakál Péter elismerte, lehetnek olyan területek az informatikában, amelyeknél drágább lenne az átállás, mint a meglévő szoftverek megtartása. Ugyanakkor nem szabad olyan állami szolgáltatásokat nyújtani, amelyek szoftver vásárlására kényszerítik az állampolgárokat.

Két területet emelt ki Szentiványi Gábor, amelyeknél a nyílt forráskódnak nagyobb szerepe lehet. Egyrészt az adatközpontok működtetésénél, amire vannak nyílt forráskódú megoldások. A szakértő szerint nagy megtakarítást lehetne elérni, ha a kormány nemcsak az állampolgároknak, hanem a többi intézménynek, önkormányzatnak is nyújtana központilag kezelt, felhő alapú szolgáltatásokat. Ezen kívül az oktatásban lát nagy lehetőséget az ULX szakértője, ahol nyílt forráskódú programokkal lehetne megszüntetni a jelenlegi "monokultúrát".

A Digitális Magyarország programból egyedül a konkrét időpontok hiányoznak, és ezek nélkül nem látszik, hogy a kormány mikor kezdené növelni a nyílt forráskód arányát az állami informatikában, és mit szeretne megvalósítani a kormányzati ciklus végére.

Forrás: http://index.hu/tech/2010/11/17/keszul_keszul/

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -1°C Felhős

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület