Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kultura/programok/2010-09-23-alvin-lee-az-i-budapest-blues-legends-fesztivalon-szombaton-a-petofi-csarnokban

Alvin Lee az I. Budapest Blues Legends Fesztiválon szombaton a Petőfi Csarnokban - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-09-23 10:46:08

Alvin Lee az I. Budapest Blues Legends Fesztiválon szombaton a Petőfi Csarnokban

Alvin Lee az I. Budapest Blues Legends Fesztiválon szombaton a Petőfi Csarnokban

Egy élő gitárlegenda, a Ten Years After egykori alapítója, Alvin Lee lesz a sztárfellépő a szombati Budapest Blues Legends Fesztiválon, amelyet most először rendeznek meg a Petőfi Csarnokban.

A hatvanas-hetvenes évek egyik legizgalmasabb blues-rock gitárosa, a Jimi Hendrix, Eric Clapton, Peter Green, Rory Gallagher és mások által fémjelzett nagy gitáros nemzedék képviselője a nyolcvanas évek óta rendszeresen koncertezik Magyarországon; legutóbb 2005-ben lépett fel - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.


Alvin Lee több mint negyven éve van a pályán, lemezeinek száma meghaladja a harmincat, szólóalbumain olyan hírességek működtek közre, mint Jerry Lee Lewis, Jon Lord, Scotty Moore vagy D.J. Fontana. George Harrisonnal közös dalát, a The Bluest Bluest sokan a valaha rögzített legtökéletesebb blues dalként tartják számon.


A gitáros Nottinghamben született 1944-ben, 15 évesen alapította első zenekarát. A Jaybirds hamar népszerű lett, de a valódi áttörést az 1966-os év hozta el, amikor az együttes áttette székhelyét Londonba és nevét Ten Years Afterre változtatta. A csapat hét év alatt 28 turnét tett az Egyesült Államokban, amelyre korábban nem volt példa a brit zenekarok körében. 1969-ben felléptek a woodstocki fesztiválon is.


A Ten Years After tíz soralbumot jelentetett meg, 1974-ben azonban feloszlott, és csak 1988-ban indult újra - akkor már Alvin Lee nélkül. A gitáros még 1973-ban kiadott első szólólemezét (On the Road to Freedom) az amerikai gospel énekessel, Mylon LeFevre-el, valamint George Harrisonnal, Steve Winwooddal, Ron Wooddal és Mick Fleetwooddal közösen vette fel; az album a country rock egyik alapműve lett.

 

Az elkövetkező években előbb az Alvin Lee & Co nevű formációval, később a Ten Years Later trióval dolgozott, színvonalas szólóalbumokat készített és számos sikeres európai és tengerentúli turnét csinált. A nyolcvanas években Lee kétszer is fellépett Magyarországon, majd játszott az 1994-es Sziget fesztiválon és azóta is többször visszatért.


Az I. Budapest Blues Legends Fesztiválon szombaton két magyar zenekar melegíti be a közönséget Alvin Lee előtt: a progresszív rock-bluest képviselő Bőrgyári Capriccio, valamint a hazai és európai fesztiválok kedvelt zenekara, a Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers.

 

A The Bluest Blues c. klasszikus, a videón fotósorozat a gitárzseniről


MTI 2010. szeptember 23., csütörtök 8:21

« Vissza

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 19°C Többnyire felhős

Get Adobe Flash player


Szavazás

Ön milyen információkat hiányol jelenleg a Bpstart.hu oldalon?













Szavazat: 93

Régebbi szavazások

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület