Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kozlekedes/legi-kozlekedes/2010-09-23-ferihegyi-repuloter-menetrend-szerint-halad-zajvedelmi-program-megvalositasa

Ferihegyi repülőtér - menetrend szerint halad zajvédelmi program megvalósítása - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-09-23 10:34:44

Ferihegyi repülőtér - menetrend szerint halad zajvédelmi program megvalósítása

Ferihegyi repülőtér - menetrend szerint halad zajvédelmi program megvalósítása

Menetrend szerint halad a Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég zajvédelmi programjának megvalósítása. Ezúttal a hajtóműpróbázó hely kapott zöld utat: az igazgatóság legutóbbi döntése értelmében elkezdődik az új környezetvédelmi létesítmény építését.

A Budapest Airport igazgatósága jóváhagyta a cég hajtóműpróbázó hely létesítésével kapcsolatos előterjesztését, így hamarosan megkezdődhetnek a zajvédelmi programban is szereplő beruházás előkészületei. Ezzel a repülőtér újabb lépést tesz a környékbeli települések közösségeit érő zajterhelés
csökkentése érdekében, hiszen a hajtóművek tesztelése, a visszajelzések szerint, zavarja néhány pestlőrinci és rákoshegyi lakó nyugalmát.

A légijárművek karbantartása során időnként a hajtóműveket részleges, vagy maximális teljesítményen kell rövid ideig működtetni - a földön. Ez a művelet a repülőtér kijelölt hajtóműpróbázó helyein a felszállásokhoz hasonlóan jelentős hangkibocsátással jár, így egyik összetevője az úgy nevezett repülőtéri földi zajoknak. A Budapest Airport szakemberei most egy olyan csúcstechnológiájú hajtóműpróbázó bázis létesítésén kezdhetnek el dolgozni, amelynek segítségével zajvédő és zajelnyelő falak alkalmazásával jelentősen csökkenthető az évente átlagosan kétszáz alkalommal végzett tesztelések során keletkező zajterhelés.

A több száz millió forintos nagyságrendű beruházás újabb bizonyítéka annak, hogy az eredeti terveknek megfelelően halad a Budapest Airport zajvédelmi programjának megvalósítása. A napokban fejeződik be a cég által indított zajszigetelési program harmadik fázisa, amellyel együtt immár közel félezer környékbeli ingatlan kapott többszázezer forint értékű passzív akusztikai védelmet, illetve a repülőtérrend legutóbbi módosítása is jelentős mértékben javított számos, elsősorban XVII. kerületi család életminőségén. A módosítás révén szinte teljesen megszűnt a 2-es futópálya rákoshegyi végének használata, így a már eddig is szigorú korlátozások mellett újabb védelmet élveznek a rákoshegyi lakosok.

Szintén a légiközlekedési hatóság által is jóváhagyott zajprogram részeként elvégzett felmérésekből derült ki, hogy az elmúlt három évben folyamatosan csökken a kijelölt útvonalaktól eltérő ferihegyi felszállások száma. Az adatok szerint 2009-ben mindössze 140 alkalommal lehetett eltérést regisztrálni, ami a ferihegyi összforgalomnak mindössze egy ezrelékét jelenti.

Emellett újabb jó hír a környező települések lakosságának, hogy az elmúlt 4 évben az egyre kedvezőbb utasforgalmi statisztikák mellett a repülőgép mozgások száma 15 %-kal csökkent, amelynek magyarázata a Ferihegyről üzemelő légitársaságok egyre jobb férőhely-kihasználtsága.

"Továbbra is tartjuk a szavunkat és azon dolgozunk, hogy tovább javuljon az érintett lakosság életminősége. Ismét fontos mérföldkőhöz érkeztünk, de folytatnunk kell az idei évre meghirdetett zajvédelmi program végrehajtását és már tervezzük a jövő évi feladatainkat is." - mondta Szarvas Gábor a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója.

Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/i/c-budapest_airport__ujabb_zajvedelmi_beruhazas-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-415468-red-latest.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 20°C Többnyire felhős

Get Adobe Flash player


Szavazás

Ön milyen információkat hiányol jelenleg a Bpstart.hu oldalon?













Szavazat: 93

Régebbi szavazások

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület