Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/gazdasag/penz/2010-09-22-a-jegybank-nem-tervez-kamatcsokkentest-a-labda-a-kormanyzat-terfelen-pattog

A jegybank nem tervez kamatcsökkentést - a labda a kormányzat térfelén pattog - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-09-22 15:03:20

A jegybank nem tervez kamatcsökkentést - a labda a kormányzat térfelén pattog

A jegybank nem tervez kamatcsökkentést - a labda a kormányzat térfelén pattog

Jövő hétfőn esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat majd az irányadó rátán a monetáris tanács - vélik nagyon egységesen a piaci elemzők. Érdekes megosztottságot jelent viszont, hogy a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők fele szerint emelés, a másik fele szerint viszont csökkentés lesz a következő változtatás iránya. Csak annyi tűnik biztosnak, hogy a monetáris lazítást az idénre már elfelejthetjük, illetve a kamatcsökkentés ügyében a labda a kormányzatnál pattog.

Erős megosztottság és határozottan jelen lévő kamatemelési szándék volt a jellemző a múlt havi, végül a kamatszint tartásával végződő monetáris tanácsülésen. Ebből akár az is következhetne, hogy a piacon erősödik a szigorítást várók tábora, ám ennek nem sok nyoma van a felmérésünkben. Az elmúlt egy hónap ugyanis sok tekintetben hűthette a kedélyeket: az inflációs és bérstatisztika kedvezően alakult, a kormányzat 3 százalék alatti hiánycél melletti elköteleződését pedig jól fogadták a befektetők. Így aztán teljesen egységes az elemzői kar álláspontja: hétfőn sem emel kamatot a monetáris tanács. A piaci elemzők kommentárjaiból leginkább az az álláspont rajzolódik ki, hogy csökkentésre nincs mód, az emelés viszont jelenleg elkerülhető.

"A piac egyelőre kivár, az ország kockázati felára is nagyjából változatlan, az árfolyam valamelyest erősödött, jelenleg erős inflációs nyomás nincs, minek következtében a fogyasztói árindex közelíteni látszik az MNB 3 ± 1%-os céljához. Mivel az összes a monetáris tanács retorikájában érintett faktor vagy változatlan vagy javult, a tanács nagy valószínűséggel a tartás mellett dönt." - mondja Horváth István, az Unicredit vezető elemzője. Hasonlóan látja a helyzetet Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország elemzési igazgatója: "A piac által megelőlegezett Fed-eszközvásárlások által generált optimista hangulatban a hazai határidős kamat-megállapodásokban már elkezdték kiárazni a kamatemeléseket és a forintnak is sikerült átlépnie a kulcsfontosságú technikai szinteket. Ugyanakkor a korábban megugrott országkockázati felárak továbbra is relatíve magas szinten vannak beragadva és az állampapír aukciókon sem láthattunk még egyelőre sorozatos, földcsuszamlásszerű hozamcsökkenéseket. Jelenleg a globális tényezők adottak ahhoz, hogy a rövidtávú kamatemelési várakozások akár teljesen kiárazódjanak."

Orosz ugyanakkor hozzáteszi: "Az országspecifikus kockázati tényezők - amelyeket a hitelminősítők már szinte hétről-hétre újra felemlegetnek - még mindig számottevő bizonytalansággal árnyékolják be a kilátásokat." Ez megmutatkozik az előrejelzésekben is, hiszen a 11 elemző közül 3 is azt várja, hogy már az idén kamatemelésre kényszerül a jegybank. Nigel Rendell, a Royal Bank of Canada londoni közgazdásza szerint már az idén elkezdődik a "kamatszint normalizálódása", vagyis jön a szigorítás.

"Kamatcsökkentéshez az ismert okok kellenének: jelentősen erősödő forint, ami egyrészt tükrözi a megítélés radikális javulását - csökkenő felárak stb. - , másrészt lehetővé teszi az inflációs cél alullövését. Ehhez pedig hiteles, teljeskörű, megalapozott, strukturális reformokat (is) tartalmazó jövő évi költségvetési terv és középtávú gazdaságpolitika." - foglalja össze Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. A megkérdezettek többsége vele együtt arra számít, hogy az idén már nem nyúl a kamatokhoz a tanács.

A kormányzati politika fontosságát szinte minden elemző megemlíti. "A konkrét fiskális tervek fogják a legnagyobb mértékben befolyásolni Magyarország kockázati megítélését , így a markánsan pozitív piaci reakciótól egy leminősítésig jóformán bármi megtörténhet attól függően, hogy mennyire meggyőzőek az intézkedések, indokolja a piac kiváró álláspontját Barta György, a CIB Bank elemzője. Így aztán a kamatpálya tekintetében is akármi benne lehet a pakliban.

"Inflációs és reálgazdasági oldalról szerintünk beleférne még további lazítás is, a költségvetéssel kapcsolatos esetleges piaci csalódás - és mondjuk még ezt tetéző globális hangulatromlás - esetén azonban a szigorítást sem lehetne kizárni. A kormány jelenlegi titkolózásának oka feltehetően az, hogy a 2011-es költségvetésben valóban komolyabban hozzányúlnak majd a kiadási oldalhoz, ez pedig egy hajszállal valószínűbbé tesz egy pozitív kimenetelt." - fejtegeti Barta, aki megemlít még egy külső támogató tényezőt is: "a fejlett piaci kamatpályák nagy része is befagyott, emelés nem várható még hosszú időn át sem az eurózónában, se az Egyesült Államokban, emelési kényszer erről az oldalról tehát szintén nem jön, az MNB ennek is tudatában van."

Arra a kérdésre, hogy a következő kamatváltoztatás iránya mi lehet, teljesen megosztottan válaszoltak az elemzők. A két külföldi szakértő mellett két hazai közgazdász is inkább azt gondolja, hogy előbb-utóbb szigorít a jegybank, de ugyanennyien bíznak abban is, hogy a jövő év elején folytatódhat a megszakadt kamatcsökkentési ciklus.

2010.09.22 14:05

Forrás: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138819&is=1

« Vissza

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 19°C Többnyire felhős

Get Adobe Flash player


Szavazás

Ön milyen információkat hiányol jelenleg a Bpstart.hu oldalon?













Szavazat: 93

Régebbi szavazások

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület