Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/gazdasag/ado/2011-01-06-a-munkavallaloknak-nyilatkozniuk-kell-jogosultak-e-a-csaladi-adokedvezmenyre

A munkavállalóknak nyilatkozniuk kell, jogosultak-e a családi adókedvezményre - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-06 12:52:27

A munkavállalóknak nyilatkozniuk kell, jogosultak-e a családi adókedvezményre

A munkavállalóknak nyilatkozniuk kell, jogosultak-e a családi adókedvezményre

A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Balog Ádám, a nemzetgazdasági tárca államtitkára közölte: a munkavállalóknak nyilatkozniuk kell, hogy jogosultak az új adórendszerben biztosított családi kedvezményre. Ahhoz, hogy a gyermekenként 10-33 ezer forintos többletet jelentő kedvezmény a februárban utalt - azaz januári - fizetésben megjelenjen, minél előbb le kell adni a dokumentumot.

"Bár foglalkoztatóknak kötelezettségük, hogy tájékoztassák a dolgozókat az idén érvényesíthető adókedvezményekről, a kormány is fel kívánja hívni erre a figyelmet" - közölte Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön, és hozzátette: az új szabályok hatszázezer család életét teszi könnyebbé.

Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón közölte: annak érdekében, hogy az idén érvényes adószabályok szerint igénybe vehető családi adókedvezményt az érintett munkavállalók már a januárra járó, február elején kifizetendő fizetésükben viszontlássák, januárban nyilatkozniuk kell a munkáltatónál.

A munkáltató rendszerint átadja a nyilatkozatot a dolgozóknak, de a nyilatkozattételi felelősség a munkavállalóé. "Ha az adózó nem kapott a munkáltatójától nyilatkozatot, akkor kérjen, vagy töltse ki az adóhivatal honlapjáról, és adja le két példányban a munkáltatónak. (A nyilatkozat formája nem kötött, de az államtitkár javasolta, hogy az adóhivatal nyilatkozatát használják az adózók.) "Ha esetleg januárban nem sikerül leadni a nyilatkozatot, akkor nem veszik el a kedvezmény, később is érvényesíthető lesz, de arra biztatunk mindenkit, hogy minél előbb nyilatkozzon" - tette hozzá Balog Ádám.

Kedvezménymatek

A családi kedvezmény - az eltartottak számától függően - kedvezményezett eltartottanként - jellemzően gyermekenként - havonta, egy és két eltartott esetén 62,5 ezer forint, három vagy annál több eltartott esetén 206 250 forint. "Ez a gyakorlatban egy és két gyermek esetén havonta 10-10 ezer forint többletet, három gyermek esetén pedig gyermekenként 33 ezer forintos pluszt jelent" - fogalmazott Balog Ádám.

A szabályok szerint kedvezményezett eltartottnak minősül, aki után családi pótlék jár, a rokkantsági járadékban részesülő családtag, valamint a magzat a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig. Bár nem jár kedvezmény a 18 évnél idősebb, közoktatási intézményben vagy akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő, rendszeres jövedelemmel nem rendekező tanuló után, de a számításnál azonban figyelembe kell venni. Ezt azt jelenti, ha például egy családban két gimnazista és egy első egyetemi képzésben részesülő gyermek van, akkor az eltartottak száma három, de csak a gimnazisták után jár a 33-33 ezer forintos kedvezmény.

Forrás: http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110106-kormanyszovivo-ismertette-hogyan-lehet-igenybe-venni-a-csaladi-adokedvezmenyt.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 3°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület