Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/oktatas/oktataspolitika/2011-01-09-herczog-maria-oktatni-kellene-a-gyermeknevelest

Herczog Mária: oktatni kellene a gyermeknevelést - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-09 21:05:41

Herczog Mária: oktatni kellene a gyermeknevelést

Herczog Mária: oktatni kellene a gyermeknevelést

Oktatni kellene a gyermeknevelést - mondta Herczog Mária, a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) állandó bizottságának elnöke a Családpolitika más-más szemmel című tanulmánykötetet bemutató budapesti sajtótájékoztatón, pénteken.

A szülőknek amellett, hogy megtanulják, hogyan kell a gyermekeket etetni, fürdetni, azt is tudniuk kell,  miként kell egy gyermekkel bánni - fogalmazott a szociológus.


Az MTI-nek kifejtette: tévedés, hogy valaki attól, hogy várandós lesz, már jó szülővé válik. Azt pedig már több évtizedes kutatások támasztják alá, milyen nagy a korai évek jelentősége. Így, ha az anyák és apák nincsenek felkészülve, akkor a gyermek súlyos hátrányokat szenved - mondta Herczog Mária, hozzátéve, hogy a későbbi fejlődési rendellenességek, tanulási és beilleszkedési zavarok mind visszavezethetőek a korai elhanyagoltságra.


Emlékeztetett arra is, Magyarországon már jogszabály rendelkezik arról, hogy a gyermeket nem szabad megütni. A szülők viszont nem tudják, hogy egy rossz gyerekkel mit kell tenni. Ha például egy másfél éves gyerek kiszalad az úttestre, biztos nem az a helyes magatartás, ha a fenekére ütünk - mondta a szociológus.


Herczog Mária szerint egyrészt meg kell adni a szülőknek a lehetőséget, hogy hozzáférjenek a szükséges ismeretterjesztő anyagokhoz, tanfolyamokra járhassanak. Ennek kapcsán kifejtette, hogy a svéd várandós párok nyolcvanöt százaléka vesz részt önként szülői felkészítő tanfolyamokon. Így ma már a svéd gyermekek 96 százaléka úgy gondolja, hogy gyermeket nem lehet megütni, míg a magyar gyermekek többsége elfogadhatónak tartja ezt a fajta fegyelmezési módszert.


A szociológus azt is elmondta, hogy a tanulmánykötetet megalapozó kutatások során az otthoni gondozás mellett a napközbeni ellátást is vizsgálták. Személyes célja, hogy a kisgyermekkori napközbeni ellátás sokkal rugalmasabb legyen. Egyáltalán nem biztos például, hogy a bölcsődét el kell választani az óvodától - mondta, hozzátéve: az európai uniós tendencia sem ez. Emellett a gyermekkori ellátó szolgáltatásokat is össze kellene egyeztetni a szülők igényeivel. Például nem zárhat be öt-hat órakor egy gyermekintézmény, mert a legtöbb szülő nem ér oda - tette hozzá.


Herczog Mária - aki egyébként az ENSZ gyermekjogi bizottságának magyar tagja - elmondta: a tanulmánykötettel hosszú távú céljuk az, hogy a pszichológusok és más, gyermekekkel foglalkozó szakemberek mellett például a közgazdászok is összetett képet kapjanak a családpolitikáról, egyben a politikai döntéshozóknak is támpontot adjanak.

MTI 2011. január 7., péntek 17:32

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

1 hozzászólás.

Hozzászólások

gondolkodo - 2011-01-10 | 17:00:21
Valóban oktatni kellene az anyaságot is. A szülői felelősséget.Hiszen a liberális? magatartás, hogy valósítsd meg önmagad, tönkretehet nemzedékeket. Csak apa és anya együttes nevelhet egészséges lelkű-szellemű gyermekeket. A gyermeket meg kell tanítani dolgozni, már gyermekkorában. A fiút és leányt is. Ehhez egészséges család kell. Önfeláldozás is.
Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 5°C Felhős
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület