Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/fooldal/2011-01-04-kepek-a-mai-reszleges-napfogyatkozasrol

Képek a mai részleges napfogyatkozásról - BpStart.hu

Látványos animációs összeállításon nézhetjük meg a keddi részleges napfogyatkozást különböző képzeletbeli nézőpontokból. A Nap felől tekintve a Földnél négyszer kisebb Hold látható, amely bolygónk északi féltekéje előtt vonul át. Ha a Hold árnyékos oldalán állnánk, Európa felett egy sötét kerek árnyék also felét látnánk - míg Magyarországról figyelve a Hold a Nap " felső

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-04 11:24:42

Képek a mai részleges napfogyatkozásról

Képek a mai részleges napfogyatkozásról

Látványos animációs összeállításon nézhetjük meg a keddi részleges napfogyatkozást különböző képzeletbeli nézőpontokból. A Nap felől tekintve a Földnél négyszer kisebb Hold látható, amely bolygónk északi féltekéje előtt vonul át. Ha a Hold árnyékos oldalán állnánk, Európa felett egy sötét kerek árnyék also felét látnánk - míg Magyarországról figyelve a Hold a Nap "felső" része előtt fog elvonulni. Hazánkban a napfogyatkozás megfigyelését köd nehezíti, így a jelenség követésére internetes közvetítéseket ajánlunk.

 

Felvételek a napfogyatkozásról:

Schaul Márton olvasónk felvétele Sopronból

 

A fenti kép szerzője az [origo]-nak elmondta, hogy Sopronban nem sokkal napkelte után kezdődött a napfogyatkozás. Onnan nézve tiszta volt az ég, nem voltak ködfoltok. A felvétel egy Nikon D5000-es géppel, egy Sigma 70-300-as objektívvel készült egy átmenetes és egy teli ND8-as (Neutral Density) szűrővel.

 

Franciaország

 

Svédország

 

A ParsSky kamerájának képe Esfahanból (Irán)

 

 

január 4. 9:00

8 óra után néhány perccel elkezdődött a részleges napfogyatkozás. Magyarországon a jelenség maximuma a megfigyelés helyétől függően 9.24 és 9.30 között következik be, Budapestről nézve 9.27-kor lesz. A megfigyelést sajnos az ország több pontján is köd nehezíti, de vannak olyan csillagászati weboldalak, ahol élőben követhetjük az eseményt. Hazánkból a Galileo Webcast indított közvetítést, míg a külföldi oldalak közül ParsSky.com-ot ajánljuk.

január 3. 17:50

A mellékelt rövidfilm a kedden hazánkból is megfigyelhető részleges napfogyatkozás kialakulását, a jelenségben részt vevő égitestek kölcsönös helyzetét mutatja be több látószögből nézve. Az alábbi pontok a filmben látható beállításokat és helyzeteket sorolják fel, amelyek segítségével teljes kép nyerhető a jelenség lezajlásáról. A képsorok szemléletesen ábrázolják, hogy a Hold ezúttal nem takarja ki a napkorong teljes egészét, és jobbról balra vonul elé - miközben a Föld forgása miatt mindkét égitest látszólag jobbra halad majd az égbolton.

 

A keddi részleges napfogyatkozás kialakulása és látványa különböző nézőpontokból. Részletes magyarázat az alábbiakban olvasható (Vizi Gábor Pál)

 

A film szakaszain látható objektumok, helyzetek és jelenségek:

  • Először a belső Naprendszert láthatjuk, képzeletben a Föld északi pólusa fölött lévő távoli pontból figyelve, a napfogyatkozás idején. A Vénusz megelőzi a Földet a Nap körüli pályáján, amely derült idő esetén jól látható kedden napfelkelte előtt. Szerencsés esetben a Merkúr is megpillantható ekkor,  mint arról korábban beszámoltunk.
  • A második képsor a Föld-Hold rendszert mutatja "felülről" (tehát az északi pólus feletti képzeletbeli pontból), rajta a Holdnak a napfogyatkozás előtti néhány napos mozgásával. A kép bal oldala felől süt a Nap.
  • A harmadik képsor a Nap felszínéhez közeli nézőpontból, közel 150 millió kilométerről, nagyítással ábrázolja a fogyatkozás pillanatait. Ezen valódi méretarányban látható a Hold és annak a Föld felszínére vetett árnyéka.
  • A negyedik képsor közvetlenül a Hold túlsó (tehát a Nap felé tekintő) oldala mögül, a Hold déli pólusa feletti helyzetből mutatja a fogyatkozás időszakát.
  • Az ötödik részlet a földi Egyenlítő felett, közel 36 000 kilométer magasságból, szabadszemes látószögben mutatja a Hold elmosódott árnyékát, amint az végigvonul Európa felett.
  • A hatodik részlet ugyanezt mutatja, de Magyarország földrajzi szélessége fölött mintegy 10 000 kilométer magasról.
  • A hetedik rész nagyjából a gyűrűs napfogyatkozás középpontja irányából, körülbelül a földi Északi-sark feletti pozícióból mutatja a jelenséget.
  • A videó további része a budapesti látványt ábrázolja. A nyolcadik és kilencedik snitt egy fogyatkozás-szűrős távcsöves látványt szimulál, előbb a Napra, majd a Holdra szinkronizált távcsőmozgással.
  • A tizedik egy földfelszíni ködös, felhős fogyatkozás szűk látószögű látványát demonstrálja.
  • A tizenegyedik és egyben utolsó részlet pedig a felkelő Nap előtt elhaladó Holdat mutatja, amint szerencsés időjárás esetén a fátyolfelhők között araszol felfelé a két objektum az égen.

A videók gyorsítottak, közelítőleg minden videomásodperc fél-egy valódi órának felel meg. A film elkészítésben több, oktatási célra ingyen is hozzáférhető program segített. A Celestia ingyenes oktatóprogrammal valós időben, lassítva, illetve gyorsítva tekinthetjük meg a bolygók mozgását, így egy napfogyatkozást is. A programmal akár képzeletbeli űrutazást is tehetünk a számítógép segítségével. A Starry Night shareware csillagászati program, amely szintén lehetővé teszi, hogy előre megnézzünk egy napfogyatkozást a legkülönfélébb nézőpontokból.

Az animációt Vizi Pál Gábor készítette. A Galileo Webcast megpróbálja élőben közvetíteni az eseményt. Itt egy előrejelzés olvasható[1] arról, milyen lesz az időjárás a csillaghullás és a napfogyatkozás alatt. Ne felejtsük el, hogy a napfogyatkozás előtt, hétfőről keddre virradóra lesz a Quadrantidák meteorraj maximuma.

 

[1]

Meteorzáporral és részleges napfogyatkozással köszöntenek be az év első napjai. A csillagászat szerelmeseinek a Dunántúlon érdemes kémlelni az eget.

Keddre virradóan éri el maximumát a Quadrantida meteorraj, ezért ma éjszaka pár óra alatt hullócsillagok tucatjait láthatják a szerencsésebbek. A meteorok mellett a Vénusz és a Szaturnusz is feltűnik a hajnali égbolton, míg kedd délelőtt a közel 80 százalékos részleges napfogyatkozást is megfigyelhetjük.

Az időjárás azonban csak részben lesz alkalmas ezeknek a csillagászati jelenségeknek a megfigyelésére. Hétfőről keddre virradó éjszaka és kedd délelőtt a Dunától keletre borult, párás, ködös idő lesz jellemző, csak kisebb körzetekben szakadozhat fel a felhőzet - erre leginkább a rétegfelhőzetből kiemelkedő, magasabb hegycsúcsokon van esély. A főváros környékén is csak kis valószínűséggel pillanthatjuk meg a jelenségeket.

A Dunántúlon azonban éjjel és délelőtt is vékonyabb és szakadozottabb lesz a felhőzet, bár néhol hajnalban ködössé válik a levegő. Így elsősorban a nyugati megyékben, azon belül is az Észak- és Nyugat-Dunántúlon élőknek lehet érdemes kémlelni az eget.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20110103-reszleges-napfogyatkozas-animacio-a-jelenseg-kialakulasarol-es-varhato-latvanyarol.html

http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20110103-idojaras-meteorologia-csillagaszat-hullocsillag-napfogyatkozas.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 3°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület