Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/keruleti-hirek/5-kerulet/2011-01-07-a-belvaros-onkormanyzat-nem-adott-ki-a-becsi-utcai-uj-varoskozpontra-bontasi-engedelyt

A Belváros Önkormányzat nem adott ki a Bécsi utcai Új Városközpontra bontási engedélyt - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-07 09:51:51

A Belváros Önkormányzat nem adott ki a Bécsi utcai Új Városközpontra bontási engedélyt

A Belváros Önkormányzat nem adott ki a Bécsi utcai Új Városközpontra bontási engedélyt

A belvárosi önkormányzat az Országos Tervtanáccsal és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egyetértve nem adja ki külön a bontási engedélyt - mondta Puskás András, az V. kerület alpolgármestere csütörtökön az MTI-nek a Bécsi utcai Új Városközponttal kapcsolatban.

Az alpolgármester emlékeztetett rá: a jelenlegi jogszabályok lehetőséget teremtenek arra, hogy a bontási engedélyt anélkül kérjék, hogy egyúttal kérnék az építési engedélyt, és a Bécsi utcai Új Városközpont beruházója élt ezzel a lehetőséggel, és az érintett épületekre bontási engedélyt kért.


Az önkormányzat mindvégig az Országos Tervtanács véleményével értett egyet, nevezetesen, hogy a bontási engedélyt az építésiengedély-kérelemmel egy időben kell benyújtani annak érdekében, hogy látható legyen, mi is épül a lebontott épületek helyén - mondta.


Hozzátette: az ügyben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakhatóságként járt el, írásos véleményében pedig úgy foglalt állást, hogy lényegében nem ért egyet csak a bontási engedély megadásával. "Ez alapján mondjuk mi is azt, hogy nem adjuk ki külön csak a bontási engedélyt" - jelentette ki.


Emlékeztetett rá: a projektnek van jogerős elvi építési engedélye, ami sokkal kisebb épületet takar, mint ami az építtető eredeti elképzelése volt. Az elvi építési engedély lényege, hogy ha valaki ugyanazt kéri az építési engedélyben, mint amire a jogerős elvi építési engedély szól, akkor a hivatal nem tagadhatja meg az engedély kiadását - magyarázta.


Mint mondta, ha azonban a beruházó az elvi építési engedély tervein változtatni akar, akkor "az teljesen új eljárás". Leszögezte: az önkormányzat azt várja, hogy az elvi építési engedélyben foglaltnak megfelelő építésiengedély-kérelem érkezzen, újbóli bontásiengedély-kérelemmel.


Az Index szerdán számolt be arról, hogy váratlanul megakadt az V. kerületi Új Városközpont-beruházás, miután ugyanis a projekt megkapta az elvi építési engedélyt, amely szerint három ház helyén épülhetne a Zeppelin-pláza, Csipak Péter vállalkozó bontási engedélyt kért a Bécsi utcai területre. Az illetékes KÖH ezt nem hagyta jóvá, és erre hivatkozva a belvárosi önkormányzat nem adta ki a bontási engedélyt.


Az internetes újság idézi a KÖH december 29-i állásfoglalását, amely szerint "a Bécsi utcai projekt tervezett bontásai és telekösszevonásai nyomán létrejövő - már a szóban forgó három épület bontására korlátozódó csökkentett program esetén is - hatalmas épület bezavarna a történelmi szerkezetbe és látványba". Az Index által megszerzett dokumentum szerint "a projekt az V. kerületben eddig példa nélküli nagyságrendű bontással járna, az új beépítés egyszerre tenné tönkre a városszerkezetet és a városképet. A műemléki jelentőségű terület rendszerének és anyagi valójának ilyen mérvű átalakítását semmilyen új építészeti minőség ígéretével nem lehet indokolni."


Somfai Ágnes, az LMP fővárosi frakcióvezető-helyettese csütörtökön közölte: a párt üdvözli, hogy a KÖH és az V. kerület nemet mondott "a fővárosi világörökség rombolásával járó belvárosi Zeppelin-pláza beruházásra", és tudatta azt is, hogy remélik, a KÖH állásfoglalása után "a Rogán Antal vezetette önkormányzat eláll az egyéni érdeket a közérdek elé helyező terv támogatásától".


Jelezte egyúttal, hogy az LMP fővárosi frakciója a jövő heti közgyűlésre újra beterjesztette javaslatát a bontással fenyegetett műemléki Fischer ház védelmének visszaállítására.

MTI 2011. január 6., csütörtök 16:27

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 3°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület