Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/gazdasag/ado/2011-01-03-a-suddeutsche-zeitung-a-magyarorszagi-kulonadorol

A Süddeutsche Zeitung a magyarországi különadóról - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-03 23:04:59

A Süddeutsche Zeitung a magyarországi különadóról

A Süddeutsche Zeitung a magyarországi különadóról

A magyarországi különadó elleni tiltakozásról és a német kormány gazdasági miniszterének ez ügyben elfoglalt álláspontjáról közölt beszámolót hétfőn a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap.

A beszámoló - amely a lap online kiadásában vasárnap este jelent meg - azt emeli a címbe, hogy Rainer Brüderle gazdasági miniszter "megrója Magyarországot" (Brüderle nimmt sich Ungarn zur Brust).


A liberális német újság szerint "Magyarország az euró válságának közepette veszi át az Európai Unió elnökségét, több német óriáscég pedig bizalmatlansággal figyeli a váltást - egy különadó miatt úgy érzik, hogy hátrányos megkülönböztetésben van részük. Brüderle gazdasági miniszter osztja ezt a nézetet" - áll az írás bevezetőjében.


A tárcavezető bírálja a magyar kormányt a külföldi konszerneket sújtó különadó miatt. "Az elsősorban külföldi vállalatokat érintő adók alapvetően problematikusak az európai belső piac számára" - mondta Brüderle a lapnak. A német kormány ki is fejtette aggályait a magyar kormánynak. Az ügy Brüderle és magyar kollegája, Fellegi Tamás januári tárgyalásán is a témák között szerepel majd.

"Egyébiránt pedig figyelemmel követjük, hogy az Európai Bizottság miként ítéli meg a tényállást" - tette hozzá a német gazdasági miniszter a Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint.


A brüsszeli bizottság jelenleg kiértékeli a vállalatok panaszait, a testület azt vizsgálja, hogy jogosak-e a felvetések. "A lehető legnagyobb figyelemmel vizsgáljuk a panaszokat" - mondta egy bizottsági szóvivő a lapnak. Amennyiben pedig bebizonyosodik, hogy Budapest vétett az európai szabályok ellen, "formális eljárás" indul, amely szerződésszegési eljárást vonhat maga után - tette hozzá a szóvivő a müncheni lapnak nyilatkozva.


A Süddeutsche Zeitung ismerteti, hogy 13 európai óriáscég vezetője levélben fordult az Európai Bizottsághoz, szankciókat követelve az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét újonnan ellátó tagország ellen a nagyvállalatokra kivetett különadó miatt, amely elsősorban külföldi társaságokat sújt. A 13 cégvezető számításai szerint az adó 1,3 milliárd euró (nagyjából 360 milliárd forint) bevételt jelent a magyar költségvetésnek, és csaknem kizárólag olyan szektorokat érint - az energetika, a telekommunikáció, a kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások területét -, amelyeken külföldi vállalatok a meghatározó szereplők. Ugyanakkor hazai cégeket egyes esetekben kifejezetten mentesítenek a különadó terhe alól, például a kiskereskedelem területén - áll a müncheni liberális napilap hétfői számában megjelent cikkben.

MTI 2011. január 3., hétfő 10:24

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 0°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület