Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/fooldal/2011-01-07-a-hetvegi-gyors-melegedes-fejfajassal-csokkeno-vernyomassal-jarhat

A hétvégi gyors melegedés fejfájással, csökkenő vérnyomással járhat - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-07 14:20:55

A hétvégi gyors melegedés fejfájással, csökkenő vérnyomással járhat

A hétvégi gyors melegedés fejfájással, csökkenő vérnyomással járhat

A hétvégén akár 15 Celsius-fokkal is melegebb lehet az idő, mint a hét közepén, és az ilyen nagymértékű hőmérséklet-változások már kifejezetten érezhető hatásokat gyakorolnak az egészségi állapotra, közérzetre. Leginkább az idősek és a gyerekek fogják megérezni a változást, de egészséges felnőttek is számíthatnak vérnyomáscsökkenésre, fejfájásra, koncentrációzavarra.

A szerdai mélypontot követően erőteljes enyhülés veszi kezdetét az országban, a hétvégéig közel 15 fokkal enyhébb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. A talajon a melegedés mértéke kissé elmarad  ugyan ettől, de a megélénkülő, időnként megerősödő délies szélben a hétvégén már éjszaka is csak helyenként marad fagypont alatt a hőmérséklet.

Pénteken, szombaton és vasárnap a délnyugati határvidéken napközben 10 Celsius-foknál is enyhébb lehet a levegő a jelenlegi -1, -5 fokos hőmérsékletekhez képest. A jelentős emelkedés kihat az emberi szervezetre is: az ilyen nagymértékű hőmérséklet-változások már kifejezetten érezhető hatásokat gyakorolnak az egészségi állapotra, közérzetre.

Tünetek az első 24-36 órában

"A melegedés hatására az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken. Emiatt koncentrációs zavarok, fejfájás, levertség, bágyadtság, ingerlékenység léphet fel" - mondja dr. Kubala Éva orvosmeteorológus, kardiológus, a Meteo Klinika szakértője. A koncentráció csökkenése miatt pedig nő a balesetveszély.

 

 

"A hőmérséklet-emelkedéssel kapcsolatos tünetek az első 24-36 órában a legerősebbek. A nemzetközi és a hazai statisztikák szerint is idősek körében a hirtelen szívhalál kockázata az első másfél napon belül a legnagyobb" - teszi hozzá dr. Székács Béla, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika Geriátriai Tanszéki Csoport geriáter-belgyógyász professzora. "A hirtelen, főleg a hideg időszakot követő melegfront nemcsak a verőeres keringési rendszert bolygatja meg, de ilyenkor gyakoribbak a visszérpanaszok, és az elszabaduló rejtett visszérrögöcskékből bekövetkező tüdőembólia is."

Hogy védjük ki a kellemetlen hatásokat?

Vérnyomáscsökkenés esetén különösen fontos a só- és bőséges folyadékbevitel, esetleg napi 2-3 kisebb adag keringésjavító feketekávéval vagy teával kiegészítve. "Az erek kitágulásával nagyobb térben kellene ugyanazt a nyomást fenntartani, ami fokozott folyadékfogyasztással érhető el. Magas vérnyomással küzdő betegek ilyenkor kérhetik orvosuktól egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszereik adagjának csökkentését is" - mondja dr. Kubala Éva.

Az orvosmeteorológus tapasztalatai szerint gyors segítséget jelent a magnézium is, amely szabályozza az erek és az izomzat tónusát. A legtöbb azonban, amit tehetünk a kellemetlen hatások kivédésére, a kiegyensúlyozott életvitel, illetve a téli hónapokban sem elhanyagolt vitaminpótlás. Idős embereknek drasztikus hőmérséklet-változások idején nem javasolt fizikailag megterhelő munkát végezni, a legjobb, ha ilyenkor otthon pihennek.

Miért olyan sérülékeny az idős generáció?

"Az időjárás-változásra a legérzékenyebb a 65-70 év feletti generáció. Ebben az életkorban ugyanis a teljes érfa - a nagyerek, középerek, kiserek és a hajszálerek - rugalmassága, alkalmazkodóképessége jelentősen csökken. Továbbá ilyen korra a keringés szempontjából kiemelt három szervünk: az agy, a szív és a vese keringése is jelentősen leromlik" - magyarázza dr. Székács Béla.

A hőmérséklet-változás tehát időseknél nem csak a vérnyomás hirtelen változása miatt veszélyes, hanem infarktus, súlyos, akár kamrai fibrillációba torkolló szívritmuszavarok és stroke is nagyobb eséllyel következik be ilyenkor.

 

 

Mi történik a szervezettel, ha jön egy újabb lehűlés?

"Drasztikus lehűlés hatására a folyamat fordított: az erek összehúzódnak, a vérnyomás megemelkedik. A változás miatt ismét ingerlékenyebbek leszünk, reflexidőnk újfent megnyúlik" - mondja dr. Kubala Éva. A magas vérnyomástól szenvedők számára a markáns hőmérséklet-csökkenés különösen veszélyes - márpedig a 70 év feletti magyar lakosság kétharmada küzd ezzel a problémával.

"Nem csak az erek összehúzódása okoz problémát az időseknél hideg esetén, romlik a szív saját vérellátása is, és megnő az akut ritmuszavarok kockázata is. A hirtelen jött hideg vagy meleg miatt bekövetkező keringésváltozás ráadásul megnöveli a még kisebb, "puha" plakk-töredékek, fibrin-pamacsok elvándorlását az érfalról, amelyek szűkebb érszakaszokon nagyobb eséllyel okoznak elzáródást" - teszi hozzá dr. Székács Béla. A magasvérnyomás betegség ritkán fellépő extrém - 30-40 higanymilliméteres - szisztolés vérnyomás-fokozódása (azaz a vérnyomás első értékének számottevő megugrása) komoly nyomásemelkedést okoz az agyban is, ami növeli a stroke kockázatát.

A hirtelen jött lehűléshez a szervezet lassabban szokik hozzá, mint a felmelegedéshez: a tünetek, illetve az említett problémák nagyobb kockázata 3-4 napig is fennáll.

"Az időskori szervezet azonban a leglassabban a kettős frontokhoz alkalmazkodik, azaz, amikor néhány óra eltéréssel érvényesül meleg-, illetve hidegfronti hatás. A 70 év felettiek körében ilyenkor a legnagyobb a hirtelen szívhalál kockázata" - teszi hozzá a geriáter.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20110105-hogyan-reagal-szervezetunk-a-hirtelen-felmelegedesre.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 3°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület