Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kultura/meg-tobb-kultura/2011-01-10-groo-diana-szerint-osszefogasra-van-szukseg-a-filmszakmaban

Groó Diana szerint összefogásra van szükség a filmszakmában - BpStart.hu

Két filmterve is van a tavaly számos díjat nyert rendezőnőnek, Groó Dianának, ám a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) körüli bizonytalanságok miatt egyelőre " jegeli

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-10 09:43:50

Groó Diana szerint összefogásra van szükség a filmszakmában

Groó Diana szerint összefogásra van szükség a filmszakmában

Két filmterve is van a tavaly számos díjat nyert rendezőnőnek, Groó Dianának, ám a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) körüli bizonytalanságok miatt egyelőre "jegeli" mindkettőt. Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, összefogásra van szükség a filmszakmában.

"Nagyon jó lenne, ha a filmszakma együttesen tudná képviselni az érdekeit és nem utolsósorban az értékeit. Az egyik legnagyobb probléma, hogy bizonytalanság van, információhiány, minden kiszámíthatatlan, és több mint fél éve stagnál a filmipar. A filmesek lehetetlen helyzetbe kerültek, köztük olyan alkotók, akik az elmúlt években minimális pénzből készítettek filmeket, rengeteg fesztiválsikerrel képviselve Magyarországot a nemzetközi porondokon. A legnagyobb kár az időveszteség és a filmszemle sorsa" - fogalmazott a filmrendező, aki legutóbb a cottbusi filmfesztiválon a német külügyminisztérium Kultúrák közötti párbeszéd díját kapta meg Vespa című játékfilmjéért.


A 41. Magyar Filmszemlén több kategóriában is díjazott alkotás (legjobb eredeti filmzene, a legjobb színészi alakítás különdíja) 2010-ben több nemzetközi fesztiválon is szerepelt, a genfi Cinema Tous Ecrans elnevezésű seregszemlén Groó Diana a legjobb rendezőnek járó Reflet d'Or díjat érdemelte ki.


"A film két olasz fesztiválon szerepel 2011-ben, de amióta a Magyar Mozgókép Közalapítvány ellehetetlenült, csak remélni merem, hogy nem ugyanez a sors vár a Magyar Filmunióra, amely a magyar filmek fesztiválszerepléseit segíti és koordinálja" - nyilatkozta rendező, aki szerint a Vespa "nagy versenykörei" már véget értek, a már említett fesztiválok mellett Montrealban, Vancouverben, Isztambulban, Sao Paulóban, Ghentben, Viareggióban és Sienában is vetítették.


A rendezőnő arra a felvetésre, hogy a sikeres külföldi szereplések ellenére idehaza csekély érdeklődés és annál több indulat fogadta a filmet, a következőket mondta: nem csak magyar jelenség a művészfilmek iránti érdektelenség, viszont a rasszista felhangok annál inkább.


"A művészfilmekre Nyugat-Európában sem mennek el az emberek, még a Cannes-ban díjazottakra sem. Minden filmnek megvan a maga fóruma. Mi a nemzetközi fesztiválokon voltunk eredményesek, és ezek a szereplések felérnek egy itthoni közönségfilm sikerével" - fogalmazott, majd hozzátette: a indulatok nem érték váratlanul.


"Felkészültem a támadásokra, noha azok durvábbak lettek, mint amelyeket az első játékfilmem, a Csoda Krakkóban után kaptam" - jegyezte meg. Hozzátette: a szélsőséges és rasszista reagálásokon túl sokkal inkább meglepték azok a kritikák, amelyek a Vespa valószerűségét kérdőjelezték meg és a realitást követelték egy játékfilm esetében. "Nekem az a fontos, hogy a hazai közönségtalálkozók során rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, és a nemzetközi visszhang is a lényeget értékelte: a történetbe rejtett társadalomkritika mellett a filmet méltatták" - fejtette ki. Groó Diana számára a legnagyobb dicséret a genfi fesztiválon hangzott el; a zsűri a Vespát a filmklasszikus Négyszáz csapáshoz hasonlította.


A rendező idei terveiről úgy nyilatkozott, hogy ameddig a MMKA nem tudja kifizetni a már megítélt támogatást, addig új filmterveinek a forgatókönyvén dolgozik.


Groo Diana: Vespa - trailer



"A támogatásról hat hónapja döntött a közalapítvány, és fogalmam sincs, megkapjuk-e az összeget" - mondta Groó Diána, aki a világ első rabbinőjéről szeretne filmet forgatni. "Műfajilag vegyesnek mondanám az eddigi elképzeléseket. A 3D-s számítógépes animáció és a fikciós dokumentumfilm keveredne benne" - tette hozzá.


Másik terve, Breier Ádám rendező-forgatókönyvíróval közös munkája egy világhírű díva és egy transzvesztita barátságáról szól.


"Erről még nem szívesen beszélnék bővebben, mert még messze van a végleges verzió" - mondta a rendező, aki úgy véle, a kialakult helyzetben sajnos a külföldi tőkében sem reménykedhetnek, hiszen koprodukció csak úgy jöhet létre, ha a film költségvetésének egy részét magyar forrásokból fedezik. Groó Diána ugyanakkor reméli, hogy a Vespa sikere segít külföldi támogatókat találni.

MTI 2011. január 9., vasárnap 8:00

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 8°C napos
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület