Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/politika/parlamenti-hirek/2011-01-13-valasztojog-az-ep-frakcioelnok-szovivoje-szerint-daul-a-nem-magyar-allampolgarsaguak-szavazati-jogara-utalt

Választójog - Az EP-frakcióelnök szóvivője szerint Daul a nem magyar állampolgárságúak szavazati jogára utalt - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-13 12:12:34

Választójog - Az EP-frakcióelnök szóvivője szerint Daul a nem magyar állampolgárságúak szavazati jogára utalt

Választójog - Az EP-frakcióelnök szóvivője szerint Daul a nem magyar állampolgárságúak szavazati jogára utalt

Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakcióelnöke valójában a határon túl élő és magyar állampolgársággal nem rendelkező, de magyar származású személyek esetleges magyarországi szavazati jogára utalt elutasító értelemben - pontosította a frakcióelnök korábban az AFP francia hírügynökségben anyagában olvasható szavait Antoine Ripoll, Daul szóvivője.

"A kettős állampolgárokkal kapcsolatban Joseph Daul nem kívánt véleményt nyilvánítani" - mondta Ripoll telefonon az MTI-nek.


Az AFP korábban kiadott jelentése szerint Joseph Daul, az Európai Parlament jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakciójának az elnöke Brüsszelben újságíróknak azt mondta: elfogadhatatlan  lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek. Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, "az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan".


Az AFP anyagára - még Ripoll pontosító nyilatkozatának elhangzása előtt - Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője azzal reagált, hogy "újabb kételyek merültek fel Orbán Viktor kormányával kapcsolatban, és sajnálatos módon tovább erősödött a magyar uniós elnökséget övező bizalmatlanság".


Daul kijelentése - tájékoztatták utóbb néppárti források az MTI-t - egy sajtóreggelin hangzott el, újságírói kérdésre válaszolva.


A szavazati jog témája az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján is felmerült: egy tudósító az uniós végrehajtó testület állásfoglalását kérte, mondván, jelentős politikai hordereje van annak, ha egy ország állampolgárságot és szavazati jogot ad más államokban élő polgároknak. Viviane Reding igazságügyi EU-biztos szóvivője válaszában kifejtette: az állampolgársággal kapcsolatos ügyekben maguk a tagállamok viselik a felelősséget, és a brüsszeli bizottságnak nincs hatásköre, nincs lehetősége fellépni ilyen kérdésekben. A szóvivő utalt a felmerülő kérdések kétoldalú alapon történő kezelésének fontosságára, és szerinte magától értetődő politikai igény, hogy az államok ebben felelősségteljesen járjanak el.


José Manuel Barroso európai bizottsági elnök szóvivője a sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a magyar állampolgársági törvény ügye felmerült-e a brüsszeli bizottság és a magyar kormány múlt pénteki budapesti találkozósorozatán, azt válaszolta, hogy tudomása szerint nem, de mivel nem tudott minden egyes megbeszélésen részt venni, ennek utána kell néznie.

MTI 2011. január 12., szerda 19:16

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -3°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület