Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kultura/meg-tobb-kultura/2011-01-13-mar-csak-nehany-hohapig-birjak-a-budapesti-artmozik

Már csak néhány hóhapig bírják a budapesti artmozik? - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-13 16:38:16

Már csak néhány hóhapig bírják a budapesti artmozik?

Már csak néhány hóhapig bírják a budapesti artmozik?

A budapesti artmozik vezetői 2010. év végi közgyűlésükön egyhangúan megállapították, hogy néhány hónapnál tovább nem futja a működési költségeikből - idézi Pataki Ágit, a Budapesti Artmozi Egyesület újonnan megválasztott elnökét a Művész, Puskin, Toldi, Odeon, Európa, Vörösmarty, Tabán, Cirko-gejzír és Kino mozit tömörítő egyesület sajtóközleménye.

A tavalyihoz képest radikálisan csökkentett költségvetéssel[1] működő Magyar Mozgókép Közalapítvány zárolta támogatásait, már a korábban aláírt támogatási szerződésekre sem folyósít pénzt, illetve új támogatási szerződéseket egyáltalán nem köt, pályázati kiírásokat nem tesz közzé. Ez a budapesti artmozik működését rendkívül érzékenyen érintette, mert számukra semmilyen más központi forrásból nincs biztosítva támogatás, ezért már 2010. májusa óta tologatják alapvető fenntartási költségeik - rezsi és bérek - kifizetését - írja a közlemény.

A budapesti artmoziknak évi 500 000 látogatójuk van, az ebből befolyó nettó jegybevétel azonban csak felerészben marad a pénztárakban, mert a mozikban látható filmek vetítésének jogdíjköltségét ebből állják. Az artmozik, amelyek az értékes nemzeti filmeket, és a legmagasabb színvonalú európai filmeket juttatják el a nézőkhöz, a mozivezetők szerint ugyanolyan magas szintű kulturális célt szolgálnak, mint a könyvtárak, színházak, múzeumok, és ennek megfelelően kellene részesülniük központi és/vagy önkormányzati támogatásban is.

A mozisok szerint mintegy 160 millió forintos külön keret (összehasonlításképp: a Budapesti Operett Színház, amelynek évente 375 000 nézője van, 2,4 milliárd forintos fővárosi támogatásban részesül) elegendő lenne a kilenc mozi számára a túléléshez a 2010-es év elmaradt támogatásait kompenzálandó. A közlemény szerint elengedhetetlen volna az elmaradt támogatások legalább részbeni pótlása rendkívüli keretből, illetve a jövőbeni pályázati lehetőségek ésszerűbb átgondolása, egyeztetése.

 

[1]

Az MTI a Népszavára hivatkozva hírül adta, hogy a parlament elutasította a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnökének, L. Simon Lászlónak a módosító indítványát, amelynek értelmében 3,5 milliárd forint többletforrást kapott volna a magyar filmek állami támogatásának fő intézménye, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA).

 

Kőrösi Zoltán, az MMKA elnöke

 

Az MMKA idei költségvetése 5,12 milliárd forint volt, a kulturális tárca és a közalapítvány között korábban a kiszámíthatóság jegyében kötött szerződés értelmében 2011-ben 6,4 milliárd lenne a költségvetés. A parlamenti döntés után az MMKA 1 milliárd 30 millió forinttal gazdálkodhat.

L. Simon László a lapnak elmondta, korábban egyeztetett a módosító indítványról a miniszterelnökkel, aki "elkötelezett a magyar film ügyében, de - egyetértve a frakcióval - nem az MMKA-val képzeli el a filmszakma támogatását".

Szomjas György, a Magyar Filmművész Szövetség főtitkára a helyzetet tragikusnak nevezte, véleménye szerint a filmtámogatás elvonása gyakorlatilag a teljes összeomlást jelenti mindannak, ami a szakmában történt. "Minden folytonosság megszakad, mindent elölről kell kezdeni. Ezzel bukik az Európai Unióval egyeztetett filmtörvény és támogatási rendszer, mert ezek szerint a fő elosztó szerv már nem az MMKA, ami pedig sarkalatos pontja volt a kormány és az EU közötti megállapodásnak" - mondta Szomjas György.

Forrás: http://www.origo.hu/filmklub/blog/hir/20110111-csodbe-mehetnek-a-budapesti-muveszmozik.html

http://www.origo.hu/filmklub/blog/hir/20101208-otodere-1-milliard-forintra-csokken-jovore-az-mmka-koltsegvetese.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 6°C napos
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület