Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/gazdasag/penz/2011-01-13-egyes-szakertok-szerint-nem-biztos-hogy-a-frankhitelek-atvaltasa-a-jo-megoldas

Egyes szakértők szerint nem biztos, hogy a frankhitelek átváltása a jó megoldás - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-13 12:38:19

Egyes szakértők szerint nem biztos, hogy a frankhitelek átváltása a jó megoldás

Egyes szakértők szerint nem biztos, hogy a frankhitelek átváltása a jó megoldás

A szakértők úgy látják: a hitelek átváltása önmagában nem feltétlenül nyújt segítséget.

Egyelőre nincs egységes banki álláspont arról a PSZÁF-javaslatról, amely a frankban felvett kölcsönök átválthatóságát szorgalmazza euróra. A Bankszövetség szerint minden pénzintézet maga dönti el, milyen kedvezményeket ad az adósok helyzetének könnyítéséhez, a szakértők ugyanakkor úgy látják: az átváltás önmagában nem feltétlenül nyújt segítséget.

Korábban is számos ötlet látott napvilágot, hogyan könnyítsék meg a bankok a nehéz helyzetbe került hitelesek helyzetét. Volt, aki a devizahitelek forintra váltását, volt, aki középárfolyam bevezetését, volt, aki kamatkedvezményt javasolt. Hétfőn jelent meg a pénzügyi felügyelet állásfoglalása, miszerint sok, akár már hónapok óta nem fizetőadóson is segítene, ha a bankok lehetővé tennék a svájci frank hitelek átváltását euróra.

Tatár Attila bankszakértő úgy látja: önmagában az átváltás, nem biztos, hogy jó megoldás, veszélyeket is rejthet, csakúgy, mint a hitelfelvétel, a kedvezőtlen árfolyamnál ugyanis megnőhet a kiváltandó hitel összege. Ha ezt ellensúlyozza, hogy egy kedvezőbb, fizethető hitelkonstrukciót kap az ügyfél, akkor érdemes ezt választani, de erről mindenkinek egyedileg döntenie – mondja a szakember. Érdemes újra megnézni a jövedelmi viszonyokat, és minősíteni kell az ingatlant is, mert lehet, hogy a nagyobb hitelösszeget már nem bírja el az adott értékű ingatlan.

Az ügyfél felelőssége

Bár a pénzügyi felügyelet egységes álláspontot várna a pénzintézetektől, a Bankszövetség szóvivője szerint erre nincs szükség. Müller János  a 180 percben azt mondta, az ügyfél felelőssége, hogy vállalja-e, hogy mondjuk 220 forintos svájci frank árfolyam mellett átváltja a hitelét. A bankok ezért nem is egyeztetnek a pénzügyi felügyelet ajánlásáról[1], minden pénzintézet egyedileg dönt arról, hogyan segíti a devizahitelek átváltását. Müller szerint egyébként nem is az a legfontosabb, hogy a bankok elengedik-e az átváltás költségeit, hanem, hogy milyen árfolyamon éri meg a kölcsönt felvevőnek euróra váltani svájci frank alapú hitelét. A tanácsadó a 180 percben úgy vélte, a PSZÁF-ajánlása nem oldja meg a jelzálog alapú lakáshitelek problémáját, ahhoz állami szerepvállalásra van szükség.

Roham egyébként egyelőre még nincs a bankoknál, a legtöbb ügyfél csak érdeklődik a lehetőségekről, ahogy a pénzintézetek is vizsgálják a PSZÁF ajánlását. A K and H, a CIB és az OTP banknál eddig is át lehetett váltani a svájci frank hiteleket euró alapúra, a Budapest Banknál viszont csak forint alapúra. Az OTP a Krónika megkeresésére írásban azt közölte: nehéz megítélni, hogy a svájci frank erősödése tartós lesz-e vagy csak átmeneti jelenség. Emiatt a hitelek átváltása a jövőben egyaránt bizonyulhat jó és rossz döntésnek is.

 

[1]

Kossuth Rádió, 2011.01.10. Hétfő

Érdemes a svájci frankban lévő hitelt euró kölcsönre átváltani, mert az utóbbi esetben kisebb az árfolyamváltozás - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy vezetői körlevélben. A szakértő szerint ahhoz, hogy tényleg megérje a váltás, az euróhitelek kamatait a svájcifrank-kölcsönök kamataihoz kellene igazítani.

A felügyelet azt szeretné, ha egyre több pénzintézet lehetővé tenné a svájcifrank-hitelek euróra váltását. A PSZÁF ezt azért támogatja, mert euróban a törlesztő részletek stabilabbak, mint más devizában. A magyar gazdaság ezer szállal kötődik az euróövezet országaihoz, és a bankok könnyebben jutnak euróban forráshoz, mint például svájci frankban, ráadásul a várható euróövezeti csatlakozással megszűnik a kölcsönök árfolyamkockázata - mondja a Binder István PSZÁF-szóvivő.

A svájci frank folyamatos erősödése meggyőző érv az ügyfelek számára az átváltás mellett, de most még ellene szólhat, hogy az eurókölcsönök kamata magasabb, mint a svájci frankban felvett hiteleké, és hogy egy ilyen lépés után az adósok nagy részének várhatóan pótfedezetet kellene bevonnia - figyelmeztet a portfolio.hu elemzője. Palkó István úgy látja, a PSZÁF a két ellenérv közül az egyiket próbálja kioltani azzal, hogy azt mondja: a bankok alkalmazzanak bizonyos kamat-, illetve árfolyam-kedvezményeket a hitelek törlesztő részletének kiszámítása során. A legnagyobb kérdés az lehet, hogy a bankok mennyire lesznek aktívak, mennyire kínálnak rendkívül kedvező kamatozású euróhiteleket az ügyfelek számára szánt hiteleikkel szemben, és mennyire tudják ezt megengedni maguknak - mondja az elemző.

A PSZÁF további ajánlásokat is megfogalmazott a pénzintézetek felé. Ezek között szerepel még, hogy a bankok, ha lehet, mentesítsék ügyfeleiket az átváltási költségek alól, hogy az átváltás az előtörlesztésekhez hasonlóan középárfolyamon történjen, és hogy kínáljanak fel futamidő hosszabbítást. A probléma megoldása azért is fontos, mert november végén a teljes hitelállomány 56 százaléka volt svájci frankban, a 4800 milliárdos állomány 90 százaléka pedig ingatlanfedezet mellett nyújtott frankkölcsön.

A Krónika kereste a Bankszövetséget is, hogy megtudja, tagjaik tervezik-e ilyen konstrukció bevezetését, és ahhoz figyelembe akarják-e venni a felügyelet ajánlásait, ők azonban álláspontjuk kialakításához egyelőre időt kértek.

Csath Magdolna közgazdász, a Kodolányi János Főiskola tanára a 180 percben azt mondta, a PSZÁF-javaslat hátterében az állhat, hogy a svájci pénz mint tartalék deviza, nagyon megerősödött, így még rosszabb lehet a forint és a frank aránya, a PSZÁF javaslata ezért a biztonságos útra próbálja terelni a magyar adósokat. Nem kell igazán megijednünk semmitől, a lényeg az, hogy a gazdaság rendbe jöjjön, legyen növekedés, legyenek munkahelyek - hangsúlyozta a közgazdász.

Egy londoni adóspiaci cég friss értékelése szerint Magyarország a tíz legkockázatosabb adósországok egyike. A lista első helyén Görögország áll, hazánk pedig a kilencedik. Összesen öt uniós ország került a lajstromra, Magyarország először szerepel itt.  A közgazdász enlékeztetett arra, hogy a listát összeállító cég egyike azoknak a hitelminősítőknek, amelyek  elfelejtették a válságot okozó bankokat leértékelni, tehát nem annyira pontos a munkájuk. Azt is hozzátette, hogy 2009-ben ezen a listán a 12. helyen voltunk, a zuhanás tehát nem óriási.

Ezen országok esetében azt ajánlják a befektetőknek, hogy magasabb biztosítási összeggel lépjenek a piacokra, mert várható, hogy öt  éven belül esetleg nem tudják fizetni az adósságukat. Magyarországnál erre 24 százalékos valószínűséget fogalmaztak most meg, ugyanez Görögország esetén 60 százalék  magyarázta a szakember.

Pánikba biztos nem kell esni,  de az okokat keresni kell - tette hozzá Csath Magdolna. Felhívta  a figyelmet arra is, hogy a költségvetési hiányunk példamutatóan alacsony másokhoz hasonlítva, az államadósságunk pedig az elmúlt nyolc évben ugrott meg, amikor egy szót nem szólt ez a minősítő, sőt, még 2009-ben azt nyilatkozta, hogy bízik a piac a magyar adósságban. A mostani rontás oka Csath szerint így nem lehet más, mint hogy vannak olyan pénzügyi körök a világban, amelyeknek nem tetszenek a kormány lépései, mert sértik a pénzügyi érdekeiket.

Forrás: http://www.boon.hu/engine.aspx/nem-biztos-hogy-a-frankhitelek-225-tv-225-lt-225-sa-a-j-243-megold-225-s/t/page/boon-article-detail-page/cn/news-20110112-01451322/dc/im%3Aall%3Anews_special-hungary/ag/im-mon

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/gazdasag/pszaf-megeri-eurora-valtani-a-frankhiteleket.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 6°C napos
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület