Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kek-hirek/birosagi-hirek/2011-01-11-elso-fokon-pert-nyert-a-magyar-villamos-muvek-ellen-az-lmp

Első fokon pert nyert a Magyar Villamos Művek ellen az LMP - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-11 11:12:24

Első fokon pert nyert a Magyar Villamos Művek ellen az LMP

Első fokon pert nyert a Magyar Villamos Művek ellen az LMP

Első fokon pert nyert az LMP a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróság keddi döntése értelmében. A nem jogerős ítélet szerint a cégnek 15 napon belül ki kell adnia az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket, illetve azok költségeit.

Az LMP-t a perben képviselő Schiffer András az ítélethirdetést követően az MTI-nek azt mondta, újra világossá vált, hogy az olyan, közpénzekből gazdálkodó nagy közüzemi cégek, mint az MVM Zrt., közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így az általuk keletkeztetett, illetve a gazdálkodásukra vonatkozó iratok közérdekű adatnak minősülnek. Hozzátette, hogy a közpénzekből gazdálkodó szervezetekre is érvényes az információ szabadsága.


A frakcióvezető megjegyezte: a bíróság azt is világossá tette, hogy egy ilyen ügyben nem lehet a bűnüldözés érdekeire hivatkozni azért, mert az adatkéréssel érintett ügyben büntetőeljárás is indult.


Az LMP még 2009 augusztusában fordult az MVM-hez, hogy adja ki a 2008-2009-ben készült, az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket és ezek költségét. Az MVM azonban a kérést üzleti titokra hivatkozva megtagadta.


A párt ezt követően azt közölte, az MTI-vel, hogy pert indítanak az ügyben. Véleményük szerint az elutasító nyilatkozat utalt arra: a felügyelőbizottság a vizsgálatot azzal zárta le, hogy egyes ügyleteknél felmerülhet büntető törvénykönyvi tényállások megsértésének gyanúja is.


Akkor azt írták, "az LMP felháborítónak tartja, hogy a közszolgáltató cégek körüli politikai-gazdasági érdekcsoportok hónapok óta akadályozzák a közvéleményt joggal felháborító ügyek tisztázását, és arra várnak, hogy a rivális érdekkör botránya elterelje a figyelmet saját üzelmeikről". Az ellenzéki párt a közleményben emlékeztetett arra, hogy ezt megelőzően a BKV felügyelőbizottságától kérték azokat a dokumentumokat, amelyek "állítólag tisztázzák Kocsis István - az MVM korábbi, a BKV jelenlegi vezérigazgatója - szerepét az állami cégnek milliárdos károkat okozó szállodaügyletben". A BKV a július 27-ei felügyelőbizottsági ülés jegyzőkönyvét kiadta, de egy másik, a témához kapcsolódó dokumentum közlése érdekében az LMP újabb igénylést nyújtott be a közszolgáltató vállalathoz.


MTI 2011. január 11., kedd 10:23

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 10°C Többnyire felhős
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület