Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kek-hirek/birosagi-hirek/2011-01-03-torvenyserto-a-fovarosi-birosag-vegzese-az-oksi-kozlemenye

Törvénysértő a Fővárosi Bíróság végzése - az OKSI közleménye - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-03 23:26:05

Törvénysértő a Fővárosi Bíróság végzése - az OKSI közleménye

Törvénysértő a Fővárosi Bíróság végzése - az OKSI közleménye

A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy az Oktatást Segítő és Információs Alapítványnak a Nemzeti Civil Alap ellen indított perében az elsőfokú bíróság eljárása és végzése is törvénysértő volt, ezért azt hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Bíróságot.

Az Oktatást Segítő és Információs Alapítványt 2004-ben alapította egy magánszemély, megalakulása óta nonprofit kutatóhely és közhasznú szervezet. Az élethosszon át tartó tanulás elterjesztése érdekében végzett tevékenysége során felismerte, hogy radikális változtatásra van szükség a foglalkoztatás növelése érdekében.

Az Oktatást Segítő és Információs Alapítvány a kormányzati szektor ellenérdekeltsége miatt több éves előkészítés után több éves, mintegy száz millió forintos összköltségvetésű kísérleti fejlesztési programot indított, amely a helyi hatalom ellenérdekeltsége miatt elakadt, ezért költöznie kellett, és az alapítvány akkori elnöke a megromlott egészségi állapota miatt lemondásra kényszerült.

Közben a Nemzeti Civil Alap utólagos ismételt ellenőrzést végzett egy 2006-ban lezárult pályázata kapcsán. Annak ellenére, hogy a pályázat elszámolása, a 200 ezer forintos támogatás felhasználása és az ellenőrzése is szabályos volt, az évekkel későbbi utólagos helyszíni ellenőrzés során a költözködés miatt a helyszínen nem találtak néhány, a pályázathoz közvetlenül nem tartozó iratot, ami korábban bemutatásra és elfogadásra került.

(Például kifogásolták, hogy a támogatás bankszámlára érkezésének részletes kivonatát nem találták meg.) Ezért a Nemzeti Civil Alap Közép-Magyarországi Kollégiuma a támogatás teljes összegének visszavonásáról döntött. Erről a döntésről azonban az Az Oktatást Segítő és Információs Alapítvány vezetése csak akkor értesült, amikor a következő évi pályázata formai hiba miatt kizárásra került. Hosszú eljárás vette kezdetét, melynek során kiderült, hogy komoly problémák vannak a Nemzeti Civil Alap pályáztatási rendszerében, de ezt az érintettek nem voltak hajlandóak beismerni. Annak ellenére, hogy az Oktatást Segítő és Információs Alapítvány a hiánypótlási határidőn belül pótolta az utólagos ellenőrzés során kifogásolt hibákat, ezt nem fogadták el.

Az ügy a Nemzeti Civil Alap Tanácsa elé került, ahol felháborodásuknak adtak hangot, hogy egy teljesen szabályosan elszámolt pályázat kapcsán ilyen döntés születhetett, de a jogi szabályozás miatt másra nem volt lehetőségük, a Nemzeti Civil Alapot felügyelő miniszter pedig - talán az Oktatást Segítő és Információs Alapítvány a foglalkoztatást célzó reform törekvései miatt - nem volt érdekelt a beavatkozásban, ezért a bírósághoz fordulást javasolták. Az elsőfokú bíróság azonban - a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján - jogsértő módon járt el, így a jogorvoslat már harmadik éve húzódik.

Rendkívül sajnálatos, hogy éppen Magyarország Európai Uniós elnöksége alatt kerül napvilágra, hogy a Nemzeti Civil Alap rendszere nem megfelelő, az érintett döntéshozók esetenként saját érdekeik alapján hoznak döntéseket, melyeket az aktuális kormányzat hallgatólagos támogatása miatt csak több éves bírósági eljárás követhet.

Rendkívül sajnálatos, hogy egy nulla forintos, pusztán átmeneti admnisztratív jellegű hiba miatt száz millió forintos nagyságrendű beruházás, évi több tucat ember foglalkoztatása és képzése lehetetlenülhet el. Rendkívül sajnálatos, hogy az Oktatást Segítő és Információs Alapítvány, amelyik a hazai valódi civil szervezetek egyike, arra kényszerül, hogy a mindenkori hatalommal szemben küzdjön jogos igazáért csak azért, mert a mindenkori hatalom ellenérdekelt abban, hogy eredeti céljáért, a hazai társadalom jobbításáért, a foglalkoztatás és képzés javításáért tevékenykedjen.

Rendkívül sajnálatos, hogy a kormányváltás után a Nemzeti Civil Alap vezetésében és felügyeletében bekövetkezett változások ellenére a Nemzeti Civil Alap rendszerében és szemléletben nem történt érdemi változás. Sőt, a pályázatot kezelő szervezet megváltozása miatt a személyes felelősség is a jogutódra száll.

A fentiek ellenére az Oktatást Segítő és Információs Alapítvány nemcsak abban bízik, hogy mielőbb győz az igazság, hanem abban is, hogy az új kormányzati és más, érintett szereplők is felismerik, hogy a valódi érdek Magyarország helyzetének javítása, és végre partnerként kezelik azokat a szakembereket, akik tevékenységükkel jelentős javulást tudnak ezen a téren elérni.

Kiadó: Oktatást Segítő és Információs Alapítvány OKSI

(OS)

MTI 2011. január 3., hétfő 11:17

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 5°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület