Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/zold-budapest/kornyezetvedelem/2010-12-17-a-nemzeti-fenntarthato-fejlodesi-tanacs-ujra-ulesezett

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács újra ülésezett - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-12-17 12:54:28

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács újra ülésezett

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács újra ülésezett

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a testület 2010-2014-es ciklusának alakuló ülésén megtárgyalta a fenntarthatóság és a nemzedékek közötti érdekek megjelenítésének lehetőségeit az alkotmányban.

A döntések során támaszkodni kell az elődöktől örökölt hagyományokra, figyelembe kell venni az utódokra gyakorolt hatást - mondta Kövér László házelnök, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elnöke a testület 2010-2014-es ciklusának tegnapi alakuló ülésen. Köszöntőjében hangsúlyozta: arra is gondolni kell, hogy a nemzet sorsa nemcsak a természeti erőforrás fenntartható használatán alapul, hanem a jövő generációját sok más veszély is fenyegetheti, köztük a gazdasági, társadalmi tőke felélése, a kormányok jelennek élő költségvetési politikái, a nemzet demográfiai önfelszámolása.

Az NFFT elnöke azt kérte a kormánytól, hogy rendszeresen terjessze eléjük az ország sorsát befolyásoló koncepciókat, hogy a tanács megvizsgálhassa a jövőre gyakorolt hatást. Az NFFT a nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája előkészítésének keretében pedig megvizsgálja, melyek a nemzet hosszú távú sikeres fennmaradásának kulcstényezői.

Salamon László országgyűlési képviselő, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évtizedben olyan kihívások jelentkeztek - köztük a környezetvédelem, a természeti erőforrások megőrzése, a gazdaság működésének egyensúlyban tartása - amelyekre választ kell adni. Az eseti bizottság javaslatában több ponton is megjelennek a fenntartható fejlődés szempontjai, például a természeti erőforrással való gazdálkodás, az egészséghez, az egészséges környezethez való jog esetében.

Gyulai Iván, az NFFT tagja, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója a globális felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta az élet minden területén.

Nagy Andor, a NFFT tagja, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága alelnöke elmondta, hogy az EU 27 tagállamából 23 tagállam foglalkozik alkotmányában a környezetvédelem ügyével, a természeti erőforrások megőrzésével. Úgy vélte, az eseti bizottság javaslatánál többet kell beírni az új alaptörvénybe.

Majtényi Balázs, az ELTE társadalomtudományi kar egyetemi docens arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntartható fejlődés nem jogi fogalom, de erre lehet utalást tenni. Például az egészséges környezethez való jogot mindenkire vonatkozó egyéni jogként kellene értelmezni, és állami kötelezettséget "mellétenni".

Szili Katalin, az NFFT tiszteletbeli elnöke a vitában rámutatott, hogy az alkotmány a közösség fundamentumát alkotja, és felelősnek kell lenni a következő generációért.

A tanácsülésen méltatták Schmuck Erzsébet visszahívott titkár munkáját, és a posztra megválasztották Bartos Gábor egyetemi oktatót.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=26212

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -1°C Részben napos

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület