Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/fooldal/2011-01-04-eljarast-inditott-a-mediahatosag-az-rtl-klub-hiradoja-ellen

Eljárást indított a médiahatóság az RTL Klub híradója ellen - BpStart.hu

Eljárást indított a médiahatóság az RTL Klub ellen, a csatorna egyik, októberi híradója miatt. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság azt kifogásolja, hogy tényszerű tájékoztatás helyett az RTL Klub híradója megrázó, meghökkentő részleteket emelt ki egy bűnügyi híradásból és ezek " megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-04 00:36:42

Eljárást indított a médiahatóság az RTL Klub híradója ellen

Eljárást indított a médiahatóság az RTL Klub híradója ellen

Eljárást indított a médiahatóság az RTL Klub ellen, a csatorna egyik, októberi híradója miatt. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság azt kifogásolja, hogy tényszerű tájékoztatás helyett az RTL Klub híradója megrázó, meghökkentő részleteket emelt ki egy bűnügyi híradásból és ezek "megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában". Az RTL Klub visszautasította a hatóság megállapításait.

Törvénysértést valószínűsít, ezért vizsgálatot indított az RTL Klub ellen a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság. A médiahatóság szerint a csatorna 2010. október 1-jei híradójában sugárzott bűnügyi tudósítás a tényszerűség helyett a megrázó, meghökkentő részleteket emelte ki. A tévécsatorna esti híradójában beszámolt arról, hogy egy nagymányoki férfi megölte, majd feldarabolta testvérét, és mindezt videóra vette.

A médiahatóság kifogásolja, hogy a hírolvasó a hír felkonferálása előtt nem jelentette be, hogy a "nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatások következnek", csak közvetlenül a hír lejátszása előtt mondta el, hogy megrázó képeket láthat majd a néző. A hatóság leginkább azt kifogásolja, hogy a készítők a riportban "hatásvadász" módon, a gyilkosság brutalitását hangsúlyozták, a bevezetőben és magában a riportban is. A médiahatóság vizsgálata szerint a tényszerű tájékoztatás helyett az "érzelmi bevonódást" helyezte előtérbe az RTL Klub, és a felkavaró képeket kiskorúak is láthatták, mert a Barátok közt szünetében sugározták.

Az RTL Klub visszautasította a hatóság kifogásait, mert szerintük a megállapítások azt sugallják, hogy nem lehet beszámolni erőszakról vagy balesetről, mert az ilyen hírek esetleg a nyugalom megzavarására alkalmasak. Ezzel viszont a csatorna szerint sérül a szerkesztői szabadság, és nem lehetett volna beszélni az utóbbi évek nagy port felvert bűncselekményeiről sem, mint például a móri mészárlásról, a pécsi egyetemi lövöldözésről, a Cozma-gyilkosságról, a romák elleni sorozatgyilkosságról sem.

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20110103-az-rtl-klub-ellen-is-eljarast-inditott-a-mediahatosag.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -1°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület