Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/gazdasag/penz/2010-12-31-budapesti-ertektozsde-igy-szakadt-le-a-vilagrol-budapest

Budapesti Értéktőzsde - Így szakadt le a világról Budapest - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-12-31 14:02:27

Budapesti Értéktőzsde - Így szakadt le a világról Budapest

Budapesti Értéktőzsde - Így szakadt le a világról Budapest

A magyar piac az egyik legjobban teljesítő volt a 2009 márciusa óta tartó felfelé menetben a világ tőzsdéin. Ez a folyamat azonban tavasszal megszakadt, ősszel leszakadtunk a világról, s mostanra egy relatív medvepiac alakult ki a Budapesti Értéktőzsdén, s nincs jel arra, hogy ez megváltozna. A BÉT a technikai elemző szemével.

A Napi Gazdaság pénteki lapszámának cikke

Bár a BUX index egyelőre nem törte le legfontosabb támaszát, a 20 ezer pont körüli szintet, azonban alaposan leszakadt a világ többi részéről és egy relatív medvepiac alakult ki az év végére.

A hagyományos grafikonok helyett az év végén érdemes megvizsgálni, mikor kezdődött a BUX index vesszőfutása a világ többi részéhez képest.

A technikai elemzés két termék és piac összehasonlítására leggyakrabban az úgynevezett „relative strength” mutatót használja (nem összekeverendő az RSI indexszel, amely egy-egy termék saját magához mért erősségét vizsgálja).

A BUX index és az S&P 500-as amerikai részvényindex RS-ének grafikonja a mellékelt ábrán látszik, 2009. januári kezdőidőponttal. Az ábrán jól látszik, hogy a magyar piac 2009 márciusától kezdve felülteljesítette az S&P 500-as indexet és ez a sikerszéria valamikor április környékén szakadt meg.

Ekkor még a BUX index és az amerikai tőzsdék kéz a kézben meneteltek új csúcsra, azonban az év végén ez már nem sikerült.

Az RS mutatóra ugyanúgy húzhatóak trendvonalak és mozgóátlagok s ugyanúgy kialakulhatnak benne technikailag értelmezhető alakzatok, mint az egyszerű árfolyamgrafikonok esetében. A mutató idén októberben, a kormányzat magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terveinek nyilvánosságra hozatalakor törte le hosszú távú trendjét jelző 200 napos mozgóátlagát, s novemberben kirajzolódott felette az úgynevezett halálkereszt is, azaz az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezte a 200 naposat.

A csökkenés mértéke immár meghaladja a 20 százalékot is, ez klasszikus értelemben medvepiacot jelent. A nyár végi csúcstól a magyar piac amerikai piachoz számított RS-e ráadásul egy igen jól meghatározható csökkenő trendben van, s egyelőre semmiféle jele sincs annak a grafikonon, hogy ez az alulteljesítés megváltozni készülne.

A magyar részvénypiac relatív alulteljesítésének végére akkor lehetne gyanakodni technikai szemmel, ha a bemutatott RS áttörné felfelé az első jelentősebb ellenállását, amelyet jelenleg az 1,23 és 1,25 közötti zóna jelez. Ehhez azonban már rövidtávon is a BUX index mintegy 20 százalékos felülteljesítésére volna szükség.

 

 

Amíg ez nem történik meg, addig a technikai elemzés egyik szabálya alapján az alulteljesítés várhatóan fennmarad. Eszerint ugyanis egy trendet mindaddig életben lévőnek kell tekinteni, amíg az ellenkezőjéről bizonyíték nem érkezik.

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=469619&place=legordulo

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -5°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület