Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kultura/programok/2010-12-28-budapesti-fesztivalzenekar-harom-karacsonyi-koncertet-ad

Budapesti Fesztiválzenekar Három karácsonyi koncertet ad - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-12-28 13:40:12

Budapesti Fesztiválzenekar Három karácsonyi koncertet ad

Budapesti Fesztiválzenekar Három karácsonyi koncertet ad

Három hagyományos karácsonyi koncertjén Stravinsky-programot ad a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ): vasárnap, hétfőn és kedden azonos műsort játszanak a Művészetek Palotájában ahol elhangzik a Scherzo a la russe, a Tangó, A tűzmadár szvit és a Tavaszi áldozat.

Egyik legsikeresebb évét zárja a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos karácsonyi koncertjeivel, amelyekre a nagy érdeklődés miatt már szinte lehetetlen bejutni - hangsúlyozta az MTI-nek Fischer Iván zeneigazgató.
Úgy véli, hogy az év eseményei közül nagy jelentőségű volt a márciusban New Yorkban tartott Beethoven-sorozat. "New

York beleszeretett a Budapesti Fesztiválzenekarba, az együttest 2011-ben három alkalomra hívták vissza" - mondta a karmester.

New Yorkban elő fogják adni a 2010 februárjában Budapesten bemutatott Don Giovanni-produkciót is Fischer Iván rendezésében és vezényletével. Az elmúlt évben a hazai közönség mellett a kínai, a japán, a skandináv közönség is találkozhatott a zenekarral.
Fischer Iván megemlítette: januárban lesz 60 éves, születésnapját egy négynapos Bartók-fesztivállal ünnepeli Dortmundban. Január 18. és 22. között öt hangversenyből álló Bartók-sorozattal lép fel a BFZ a német városban.

A Konzerthaus évről évre meghívja a nemzetközi zenei élet egy-egy hírességét egy hozzá közel álló zeneszerző munkásságának minél sokoldalúbb bemutatására. A választás idén Fischer Ivánra és Bartókra esett.
Az Idősziget (Zeitinsel) elnevezésű sorozat egymás utáni öt estjén Bartók operája, több zenekari műve és kamarazenei alkotása mellett - az életmű sokszínűségét illusztrálandó - elhangzanak kórusművek, részletek Bartók eredeti népzenei gyűjtéseiből és a művek alapjául szolgáló népzenei anyagok is. A Bartók-alkotásokat Haydn-, Liszt- és Stravinsky-darabok egészítik ki.

A zenekar és muzsikusai mellett a koncerteken fellép Jandó Jenő, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Komlósi Ildikó, Kovács István, Dejan Lazic és Sebestyén Márta; a Gyermekeknek című sorozat darabjaiból válogató összeállítással pedig a BFZ és a Magyar Zeneiskolák Szövetsége közös rendezésében nemrég rendezett országos verseny egyik győztese, a 13 éves pécsi Balogh Ádám.



MTI 2010. december 23., csütörtök 12:08

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -4°C Hóesés
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület