Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/oktatas/oktataspolitika/2011-01-17-javaslatokat-keszitenek-a-felsooktatasban-erintettek-az-agazat-problemairol

Javaslatokat készítenek a felsőoktatásban érintettek az ágazat problémáiról - BpStart.hu

Javaslatokat készítenek a felsőoktatásban érintettek az ágazat problémáiról, alapelveiről, és ezeket " összegyúrva

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-17 09:57:08

Javaslatokat készítenek a felsőoktatásban érintettek az ágazat problémáiról

Javaslatokat készítenek a felsőoktatásban érintettek az ágazat problémáiról

Javaslatokat készítenek a felsőoktatásban érintettek az ágazat problémáiról, alapelveiről, és ezeket "összegyúrva" az új felsőoktatási törvény koncepciójával születik meg az a közös kiindulási alap, amellyel folytatható az egyeztetés - mondta a kormányszóvivő pénteken Budapesten.

Nagy Anna az után tartott sajtótájékoztatót, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és több más diákszervezet képviselőivel, valamint rektorokkal egyeztetett az új felsőoktatási törvény koncepciójáról. A megbeszélésen részt vett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. Képviseltette magát a találkozón a fejlesztési és a nemzetgazdasági tárca is.


A kormányszóvivő a tárgyalás után közölte: mindenki egyetértett az alapértékekben és abban, hogy a mostani felsőoktatási törvény helyett új jogszabályra van szükség.


A megbeszélés eredményeképpen két dokumentum születik majd: az egyik problémalista lesz a felsőoktatás jelenlegi gondjairól, a másik pedig alapelveket rögzít, és így a magyar felsőoktatás jövőképeként is felfogható majd - ismertette Nagy Anna. Miután minden érintett megalkotja saját javaslatait e két témakörben, "összegyúrják" azokat a mostani koncepcióval, és így meglesz az a közös alap, amellyel az egyeztetés folytatható.


A tervek szerint február elejére készülnek el a dokumentumok, és február első felében folytatódhat az egyeztetés az összesített javaslatok alapján.


Ha ezekben is sikerül egyetértésre jutni, akkor le lehet zárni az egyeztetések első fázisát, és "tovább lehet lépni a részletek felé, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy magának a törvény kidolgozásának az irányába is el lehet indulni" - mondta a szóvivő.


Nagy Anna emlékeztetett: a pénteki egyeztetést Navracsics Tibor kezdeményezte, a felsőoktatás ugyanis nagyon fontos a kormányzat számára. Nagyon sokat várnak a felsőoktatási törvénytől is, amely akkor működhet jól, ha konszenzus alakul ki - jegyezte meg.


Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta, hogy a felsőoktatási törvény legújabb, január 4-i változata vitára is teljesen alkalmatlan, ezért a megbeszélésen a visszavonását fogják kezdeményezni.


Továbbra is kifogásolják a dokumentum vizsgaalkalmakra vonatkozó passzusait. Mint elmondta, az államtitkárság elképzelései szerint a hallgatóknak lehetőségük lenne négy vizsgát tenni, ebből a másodikat az intézményen belül egy másik tanárnál, míg a negyediket egy másik intézményben. Automatikusan megszűnne a hallgatói jogviszonya annak, aki ugyanazon kódszámú tanegységből négy alkalommal elégtelen vizsgát tett.

Ez abszurd - közölte a hallgatói vezető.


MTI 2011. január 14., péntek 17:09

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 0°C Tiszta
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület