Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/fooldal/2011-01-20-hajlektalanok-hetvenharom-aluljaroban-elo-hajlektalant-helyeztek-el

Hajléktalanok - Hetvenhárom, aluljáróban élő hajléktalant helyeztek el - BpStart.hu

A kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok közül hetvenhárom fogadta el a neki felkínált szociális segítséget, és kapott valamilyen szállást a " társadalmi megbékélés program

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-20 09:26:02

Hajléktalanok - Hetvenhárom, aluljáróban élő hajléktalant helyeztek el

Hajléktalanok - Hetvenhárom, aluljáróban élő hajléktalant helyeztek el

A kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok közül hetvenhárom fogadta el a neki felkínált szociális segítséget, és kapott valamilyen szállást a "társadalmi megbékélés program" keretében - közölte Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) szakmai igazgatója szerdán az MTI megkeresésére.

Tavaly novemberi adatok szerint a tizenhárom, frekventált helyen lévő aluljáróban 116 ember élt, közülük 73 embert sikerült szociális munkások, szervezetek összefogásával elhelyezni. Jelenleg mindannyian ott vannak, ahol befogadták őket, illetve várnak valamilyen jobb elhelyezésre - írta Győri Péter az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.


Tarlós István főpolgármester tavaly november 3-án jelentette be, hogy december 15-éig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban. Az érintett helyszínek között említette a Blaha Lujza teret, az Astoriát, a Ferenciek terét, a Nagyvárad teret, a Batthyány teret, a Nyugati, a Déli, a Keleti, a Kelenföldi pályaudvart, a Móricz Zsigmond körteret, az Örs vezér és a Flórián teret.


Győri Péter közlése szerint december közepe óta - egy-két kivételtől eltekintve - nem tértek vissza a fedél nélküli emberek az érintett aluljárókba. Akik korábban hosszú ideje ott éltek, azok legnagyobb részét elhelyezték, és "többségük inkább elégedett a nyújtott ellátással, nem hagyta még el a befogadó intézményt" - írta a szakmai igazgató.


Hozzátette, az "új fedél nélküliek pedig óvakodnak" ezeken a helyeken meghúzni magukat, mert viszonylag folyamatos az ellenőrzés.


Győri Péter úgy fogalmazott: "ettől még utólag sem tartjuk szerencsésnek ezt a rapid akciót". Részben a hideg idő, részben a munkanélküliség-pénztelenség, részben talán e nyomások hatására a fővárosi éjjeli menedékhelyek forgalma folyamatosan igen-igen nagy - tette hozzá.


Csak a BMSZKI éjjeli menedékhelyeit - az időszakos férőhelyekkel együtt - naponta körülbelül százzal több ember keresi fel esténként, mint tavaly ilyenkor - mutatott rá.


Az úgynevezett tolerancia pontokat megemlítve azt írta, hogy azok némileg "fekete lyukakként" működnek, abban az értelemben, hogy azokon a helyeken nincs szociális segítő személyzet, ezért "a tényleges életviszonyok eléggé problémásak". Viszont alhatnak ott, akik semmilyen intézménybe nem kívánnak bemenni - jegyezte meg Győri Péter.


Vecsei Miklós, a máltai szeretetszolgálat alelnöke december közepén, sajtótájékoztatón mondta el, hogy  "toleranciapontokat" alakítanak ki 50-50 fedél nélküli számára a Nyugati pályaudvar egyik használaton kívüli várótermében és a Déli pályaudvarról a Vérmező felé vezető aluljáróban.


Mint akkor jelezte, ezek a közterületi pontok nem a szociális ellátórendszer részei, hanem olyan "túlélési helyek", amelyeket minimálisan fűtenek, és a WC-használatot is biztosítják.

MTI 2011. január 19., szerda 16:12

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -2°C Többnyire felhős
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület