Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kultura/programok/2011-01-20-a-magyar-kultura-napja-unnepi-program-es-liszt-kozvetites-a-magyar-televizioban

A Magyar Kultúra Napja - Ünnepi program és Liszt-közvetítés a Magyar Televízióban - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-20 20:03:31

A magyar kultúra napja - Ünnepi program és Liszt-közvetítés a Magyar Televízióban

A magyar kultúra napja - Ünnepi program és Liszt-közvetítés a Magyar Televízióban

A magyar kultúra napjára, a Himnusz születésének évfordulójára ünnepi műsorral készül a Magyar Televízió (MTV), amely csúsztatott élő adásban közvetíti a Liszt-év nyitóhangversenyét is a Művészetek Palotájából (Müpa) - közölte a köztelevízió csütörtökön az MTI-vel.

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója előtt tisztelgő emlékév nyitóhangversenyén az életmű egyik legavatottabb tolmácsolója, a zongoraversenyeket hangszer mellől dirigáló Kocsis Zoltán olyan alkotásokat is vezényel a Nemzeti Filharmonikusok élén, amelyek a zeneszerző Magyarországhoz fűződő szoros kapcsolatát dokumentálják.


A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 19.30-kor kezdődő koncertet az m1-en 21 órától láthatják az érdeklődők.


A csatornán azonban már délután elindul az ünnepi műsorfolyam: a Magyar Kultúra Napja című összeállításban Pilinszky János, Weöres Sándor és Kosztolányi Dezső mesél archív felvételeken a költészetről, és egy-egy ismert versüket is meghallgathatják a nézők kortárs színművészek előadásában.


Az Aranymetszés című műsorban az ünnep alkalmából Szatmárcsekére, a Kölcseyek egykori birtokára látogat el az Új Színház verskommandóját kísérve az MTV, a Liszt-év nyitóhangversenye kapcsán pedig a műsor vendége lesz Mácsai János zenetörténész is. A koncert után Gárdonyi Géza A lámpás című regényének 1972-es televíziós adaptációját is levetíti az m1 Kozák Andrással, Latinovits Zoltánnal és Sinkovits Imrével a főbb szerepekben.


Az m2 a szentendrei skanzen tavaly átadott, Palócföld népi építészetét bemutató tájegységéről készült műsorral várja délután a nézőket, majd az Esti mese után, amelyben A fehér ló mondájáról készült rajzfilmet és a Magyar népmesék egy epizódját vetíti a csatorna, Darvas Iván egykori előadásában Kölcsey Ferenc Himnuszát is meghallgathatják a nézők.


Este látható az m2-n az 1982-ben, nemzetközi koprodukcióban készült Liszt Ferenc című 16 részes tévéfilmsorozat első epizódja. Szinetár Miklós életrajzi filmjében - amelynek további részeit szombatonként vetíti az m2 - Hegedűs D. Géza alakítja az ifjabb és Darvas Iván az idősebb zeneszerzőt. A magyar kultúra napján egy másik filmklasszikust is levetít a kisebbik csatorna: Gaál István

Keresztelő című 1967-es filmdrámájában Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva és Koltai János alakítják a főbb szerepeket.


Január 22. Cseh Tamás születésnapja is. A másfél éve elhunyt zeneszerző-énekes emlékére szombaton nyolc kiváló színész részvételével koncertet rendeznek a Millenárison. A Születtem Magyarországon... című emlékkoncertről készülő felvételt január 23-án este vetíti az m1.


MTI 2011. január 20., csütörtök 14:51

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -8°C Ködös
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület