Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/keruleti-hirek/8-kerulet/2011-07-13-az-ombudsman-szerint-visszas-a-guberalas-szankcionalasa-a-jozsefvarosban

Az ombudsman szerint visszás a guberálás szankcionálása a Józsefvárosban - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-07-13 11:43:58

Az ombudsman szerint visszás a guberálás szankcionálása a Józsefvárosban

Az ombudsman szerint visszás a guberálás szankcionálása a Józsefvárosban

A guberálás szabálysértéssé nyilvánításával és szankcionálásával aránytalanul korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait a józsefvárosi önkormányzat és ez alkotmányos visszásság forrása – állapította meg jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté felkérte a kerület képviselő-testületét, hogy 60 napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a kifogásolt rendelkezéseket.

Az önkormányzat jogi indokkal nem tudta alátámasztani a guberálás szankcionálását – így látja Szabó Máté ombudsman, aki civil szervezetek jelezései nyomán indított hivatalból vizsgálatot. A biztos jelentése rámutat arra, hogy jelen pillanatban egyetlen magasabb szintű tételes jogi rendelkezés sem tiltja vagy engedi meg önmagában a guberálást, ahhoz a jogrendszer alapvetően semleges módon viszonyul. A jogállam egyik fő ismérve ugyanis, hogy a jogalkotónak igazolnia kell, hogy a szabálysértési szankciónak van valódi alkotmányos célja, hiszen a szankciók alkalmazása már alkotmányos jogokat érint.

A biztos arra is utal jelentésében, hogy a guberálás külön szankcionálására irányuló önkormányzati szabályozás valójában ésszerű indok nélkül hozza hátrányos helyzetbe a guberálókat: a rendelet így az egyenlő bánásmód követelményével is ellentétes. Jelentésében a biztos utal arra is, hogy az ilyen és hasonló önkormányzati "rendszabályok" nemegyszer eleve alkalmazhatatlanok: nincs visszatartó erejük, csak az eleve kiszolgáltatott emberek további megalázására alkalmasak. A csekély jövedelemmel még rendelkezők számára pedig a pénzbüntetés gyakran csak aránytalan áldozatok árán fizethető meg, és még súlyosabb élethelyzetbe juttatja őket.

A probléma merev, rendészeti megközelítése, az érintettek stigmatizálása ellentétben áll az egyenlő méltóság mindenkori jogállami normáival – figyelmeztet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint nem áll meg az az érv, hogy aki guberál, az szemetel is egyben. Az önkormányzatok rendelkezésére állnak a szükséges jogi eszközök, amelyekkel felléphetnek a guberálás esetleges nemkívánatos és jogellenes kísérőjelenségeivel, a szemeteléssel, zajongással szemben.

A szelektíven gyűjtött hulladék, az újrafelhasználható másodnyersanyagok tulajdonjogi helyzetének, ezek esetleges eltulajdonításának minősítése kapcsán a jelentés felhívta a figyelmet, hogy a hulladékgazdálkodási törvény, valamint a Polgári Törvénykönyv rendelkezései, illetve az ezeket értelmező bírói gyakorlat között ellentmondás áll fenn. A jogbiztonság követelményét sértő helyzet rendezése érdekében az ombudsman a szabályozás kiegészítésére kérte fel a vidékfejlesztési minisztert.

http://www.168ora.hu

2011.július.13

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 19°C Tiszta

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Magyarország nyitólapja

Hirdetések Budapest

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület