Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/gazdasag/cegek-vallalkozasok/2011-06-21-uj-tendencia-az-informatikaban-a-kozossegi-portalgyartas

Új tendencia az informatikában a közösségi portálgyártás - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-06-21 16:33:49

Új tendencia az informatikában a közösségi portálgyártás

Új tendencia az informatikában a közösségi portálgyártás

Állami, katonai és gazdasági cégek is kezdik az átállást a közösségi, úgynevezett Open Source, vagyis nyílt forráskódú szoftverekre. Ennek egyik élharcosa, a Liferay nemrégiben Budapesten tartott regionális szimpóziumot. A Liferay mindösszesen 6 év alatt vált Open Source Java portál projektből nagyvállalati informatikai megoldássá. 35.000 főt számláló közösségükből toborozták a cég munkatársainak jelentős részét.

A Liferay egyik alapítója, Bryan Cheung a konferencián hangsúlyozta, a nyílt forráskódra alapozott szoftverfejlesztés költséghatékony módja a fejlődésnek: "A nyílt forráskódú megoldás valószínűleg a legjobb módja a fejlesztésnek. Felgyorsul a folyamat, hiszen a szoftvert annyi ember használja, amennyi csak akarja, mindannyian különbözőképp, különböző célra, így ők sokkal gyorsabban képesek új fejlesztéseket építeni a rendszerbe, mintha csak egy szűk, belső körre alapoznánk."

A budapesti Liferay szimpózium egyik legnagyobb bejelentése a Sandbox elnevezésű új Liferay segédeszközhöz kapcsolódik. A Sandbox által lehetővé válik az inline portálfejlesztés, a kódban történő változások azonnal láthatók a portálon, a háttérfolyamatokat a rendszer kezeli. A Sandbox a Java világon kívüli webdesignerek számára nyújthat segítséget ahhoz, hogy képessé váljanak a minél gyorsabb portálfejlesztésre.

A szimpóziumon kiemelték még a Liferay 6.1 EE néhány további újítását. A termék nem véletlenül az egyetlen nyílt forráskódú és független cég által tulajdonolt szoftver, mely a „Leader” kvadránsban helyezkedik el a portálrendszerek üzleti megítélésében de facto szabványnak számító Gartner-féle Magic Quadrant elemzésben.

A Liferay 6.1 EE portálmegoldás által lehetővé válik a külső CMS rendszerek egységes felületen való transzparens kezelése, emellett automatizált, folyamatirányított, verziókövetett tartalom- és oldalpublikációt tesz lehetővé. További jellemző még a fejlesztés nélküli üzleti folyamatok leírása, ezekre űrlapok és egyedi riportok építése.

A Liferay szoftverekkel kapcsolatban a konferencián kiemelték, hogy a nagyvállalati rendszerekhez képest ez a megoldás erőforrás kímélő, hiszen a megszokottól eltérően mindösszesen 130 MB méretű, mégis képes minden jelentős iparági szabványt támogatni.

A mindösszesen 200 fős IT cég nagyon rövid idő alatt ma már olyan cégek riválisa, mint az IBM és a Microsoft. A Liferay Inc. 2010-es növekedése magasan felülmúlja a hasonló cégek növekedési ütemét, így nem véletlen, hogy idén Európában még további szimpóziumokon lehet mélyebb ismereteket szerezni a szoftverrel kapcsolatban.

A Liferay egyik alapítója, Bryan Cheung szerint a régióra a felkészült és tehetséges fejlesztők miatt is érdemes fókuszálni.

Azzal kapcsolatban, hogy számukra miért fontos a közép-európai térség, a következőt nyilatkozta:

"A Közép-Kelet európai régióban már van egy erős Liferay hívő közösség, azért vagyunk most itt, hogy az ő ismereteiket is elmélyítsük, emellett úgy látjuk, hogy érdemes Európában is terjeszkednünk. Nagy üzleti lehetőségeket látunk Magyarországon és a környező országokban."

 

 

A Liferay-ről:

A Liferay, a nyílt forráskódú portálrendszerek és azokkal kapcsolatos szoftverek vezető fejlesztője, szerepel a Gartner Magic Quadrant elemzésében, és olyan Fortune 500-as cégek használják, mint például az Allianz, az AutoZone, a Benetton csoport, a Cisco Systems, a Lufthansa Flight Training, a francia védelmi minisztérium és az ENSZ.

A Liferay professzionális szolgáltatásokat, technikai támogatást, személyre szabott fejlesztést és képzést nyújt ezzel biztosítva helyét az IT szektor élvonalában. A Liferay, a Liferay Portal, illetve a Liferay logó a Liferay, Inc. bejegyzett védjegyei az Egyesült Államok területén és az összes többi országban.

 

2011.06.21. Kedd

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 16°C Többnyire felhős

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Magyarország nyitólapja

Hirdetések Budapest

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület