Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/politika/parlamenti-hirek/2010-11-30-orszagyules-kronika-azonnali-kerdesek

Országyűlés - Krónika (azonnali kérdések) - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-11-30 10:40:45

Országyűlés - Krónika (azonnali kérdések)

Országyűlés - Krónika (azonnali kérdések)

Az MSZP három politikusa is a miniszterelnökhöz fordult hétfőn az azonnali kérdések során a parlamentben.

Gyurcsány Orbánt kérdezte a parlamentben: miért fél a saját népétől?

Gyurcsány Ferenc azt kérdezte a parlament plenáris ülésén Orbán Viktortól, hogy miért fél a saját népétől, és arra szólította fel: adja meg a népnek a döntés jogát a nyugdíjról, az új alkotmányról és a polgári Magyarországról. Az azonnali kérdésre adott válaszában a miniszterelnök azt mondta: az beszél félelemről, aki fél.

Orbán Viktor szerint ez az elszámoltatástól való félelem és az Országház nem a személyes problémák megtárgyalásának a helye.

Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: a fenyegetés nem jó tanácsadó és a kormányfő ezzel hiába próbálja megakadályozni, hogy kinyilvánítsák: nem erre kapott felhatalmazást. Azt mondta Orbán Viktornak, hogy ha demokrata, akkor ne fenyegesse se őket, se mást, és ne bujdokoljon, ne legyen gyáva.

A miniszterelnök erre reagálva viszont leszögezte: tisztesség ügyében nem kérnek kioktatást az MSZP-től, különösen nem Gyurcsány Ferenctől.

Az MSZP a magánnyugdíjpénztárakról

Simon Gábor (MSZP) a kormányfőhöz fordulva azt mondta, hogy a kormány ráteszi a kezét hárommillió ember megtakarításaira. Kijelentette, hogy ez nem szabad választás, hanem "nyílt zsarolás, cinikus maffiamódszer". Szavai szerint rövidtávú előnyökért kár felélni a jövőt.

Orbán Viktor azt mondta, hogy akiket a nyugdíjpénztárakba bekényszerítettek, átlagosan több mint százezer forintot vesztettek és a lépés átlagosan több mint ezermilliárdba került a költségvetésnek. Szavai szerint a kötelező magánnyugdíjpénztár egy "MSZP-pénztár", aminek lényege, hogy az adófizetők pénzét az MSZP holdudvarához tartozó pénzemberek és pénzügyi körök számára privatizálták.

Kormánya intézkedéseiről elmondta, hogy nyugdíjmentő intézkedéseket hoztak, rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték mindenki nyugdíját.

Jobbik az oktatásról

Dúró Dóra (Jobbik) arról beszélt, hogy a Magyar Nemzet online kiadásában kiszivárgott "Pokorni-Hoffmann paktum néven híressé vált dokumentum" két területen is visszalépést jelent és nem nevezi meg a konkrétumokat.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közölte, hogy a minisztérium honlapján megjelent törvénytervezet koncepció mindmáig megállja a helyét. Hozzátette, hogy a képviselő által Pokorni-Hoffman paktumnak nevezett emlékeztető nem írja felül a koncepcióban szereplőket.

LMP a határon túli média támogatásáról

Dorosz Dávid (LMP) azt mondta, hogy a Szülőföld alap őszi pályázatának eredményei alapján több romániai magyar lap és portál sem kap támogatást.

Rétvári Bence államtitkár úgy válaszolt, hogy a nyáron a kormány egy elkésett előkészítést örökölt, ezért írtak ki egy második körös pályáztatást. Közölte, valóban nem biztos, hogy mindenki kap támogatást, de véleménye szerint sikerült elérni, hogy a korábbinál nagyobb összegek, több mint 1,3 milliárd forint jussanak határon túli intézményekhez.

A Fidesz az étrendkiegészítőkről

Kupper András (Fidesz) a nemzeti erőforrás minisztertől kérdezte, hogy miért nem kell senkinek engedélyeznie az étrendkiegészítők forgalmazását.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kijelentette, a kormány egyik fő törekvése a lakosság egészségének fokozott védelme. Közölte: nyáron vizsgálatot kezdeményeztek egyes hamisított étrend-kiegészítők ügyében. Kijelentette, ezt követően javaslat született a szigorítás előkészítésére.

A Jobbik az Arany Bika szállóról

Kulcsár Gergely (Jobbik) azonnali kérdést tett fel a nemzetgazdasági miniszternek annak kapcsán, hogy segít-e a kormány a dedreceni Arany Bika szálloda megmentésében, miután annak üzemeltetője csődbe ment.

Matolcsy Görgy azt mondta, hogy a kormánynak nincs lehetősége közvetlenül beleavatkozni a felszámolási folyamatba, de arra figyelnek, hogy azt ne lehessen áron alul eladni.

Az LMP a mezőgazdaságról

Vágó Gábor a vidékfejlesztési tárca államtitkárát kérdezte arról, hogy miért dob mentőöveket a kormány a mórahalmi Mórakert megmentése érdekében.

Ángyán József államtitkár közölte, a kormány programja a kis és közepes családi vállalkozásokat és a helyi gazdaságokat fogja erősíteni. Megjegyezte, hogy a Mórakert esetében a gazdák és a családok érdekében avatkozott be a kormány.

MSZP: túl nagy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Hiller István (MSZP) a kormányfőhöz fordult a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma ügyében. Közölte, hogy az öt területet átfogó minisztérium egy "monstrum", amelyben a különböző területek nem segítik, hanem gyengítik egymást.

Orbán Viktor válaszként arra kérte a képviselőt, vegye figyelembe azt a körülményt, hogy a költségvetési törvényben 3,8 százalékos hiánycél szerepelt, ami hét százalék lett volna, ha nem hoznak egyes esetekben népszerű, másokban fájdalmas döntéseket. Szavai szerint ezek erősen érintették a Réthelyi Miklós által vezetett tárcát is. Kijelentette, hogy a minisztérium a megszorító körülményeket figyelembe véve jól teljesített.

Leszögezte, nem látja okát a tárca szerkezetének megváltoztatásának, dacára annak, hogy egyetért abban, ez egy rendkívül széles portfóliójú tárca.

Jobbik a különadókról

Z. Kárpát Dániel a nemzetgazdasági minisztertől kérdezte, hogy tesz-e valamit a kormány a bankokra és a kiskereskedelmi láncokra kivetett különadó áthárítása alól.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy a biztosítások, az energia és távközlési szektorban nincsenek áthárításra utaló jelek. A bankszektor esetében a PSZÁF vizsgálatot folytat és a bolti kiskereskedelmi szektorban is aggasztó jeleket tapasztalnak, a beszállítókat érintő áthárítások kapcsán.

MTI 2010. november 29., hétfő 17:22

nyugdíj

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -1°C Felhős

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület