Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/oktatas/oktataspolitika/2011-01-24-hoffmann-rozsa-szerint-majusban-a-parlament-ele-kerulhet-a-kozoktatasi-torveny

Hoffmann Rózsa szerint májusban a parlament elé kerülhet a közoktatási törvény - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-24 10:04:20

Hoffmann Rózsa szerint májusban a parlament elé kerülhet a közoktatási törvény

Hoffmann Rózsa szerint májusban a parlament elé kerülhet a közoktatási törvény

A tervek szerint májusban a parlament elé kerülhet a közoktatási törvény és a pedagógus életpályamodellről szóló törvény - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Budapesten.

Hoffmann Rózsa a Fókuszban a közoktatás című, a XI. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításhoz kapcsolódó szakmai fórumon közölte:  a kormány tavaszi hivatalos törvényalkotási programjában ugyan nem szerepel ez a két törvény, de ennek csak az az oka, hogy a soros európai uniós elnökség nagyon leterheli a kabinetet, így a testület úgy döntött, tervébe csak azokat a jogszabályokat veszi fel, amelyeket mindenképpen meg akar alkotni.


Ha mégsem a tervek szerint alakulnak az események, akkor a szeptemberi ciklusban mindenképpen a parlament elé viszik a két törvényt - tette hozzá.


Mint az államtitkár elmondta, több ezer oldalnyi vélemény érkezett hozzájuk, most a
háttérmunkánál tartanak, ehhez "kell egy kis csend és nyugalom". Meglátása szerint az eredetileg közzétett közoktatási törvény koncepciója a vita során sokat csiszolódott. Az oktatási államtitkárság csapata szisztematikusan dolgozik, és továbbra is nyitottak minden észrevételre - hangsúlyozta.


Hoffmann Rózsa utalt arra: az 1993-ban elfogadott, jelenleg érvényben lévő közoktatási törvényt az utóbbi 8 évben 46-szor módosították, s "az agyonváltoztatott törvény" újabb módosításainál további ellentmondások keletkezhetnének a törvény szövegében, ezért van szükség új közoktatási törvényre.


Szándékaik között említette, hogy szabályozzák a közoktatás tartalmát, mert jelenleg nincs ilyen rendelkezés, ugyanakkor az ezt meghatározó alaptantervvel építeni kell az iskolák önállóságára. A Nemzeti Alaptanterv kötelezően ír majd elő bizonyos tartalmi elemeket, de emellett lesznek szabad órakeretek is, ennek megfelelően például a Harry Pottert is lehet majd tanítani az iskolákban - mutatott rá.


A tanárok bérezésének el kell érnie, majd meg kell haladnia az átlagos értelmiségi fizetést. Ezzel együtt meg kell hagyni őket a közalkalmazotti jogviszonyban, de létre kell hozni egy külön pedagógus-bértáblát. A magasabb fizetés ahhoz kell, hogy ne hagyják el a pályát a tehetséges tanárok, illetve ahhoz, hogy ne kelljen megélhetésükhöz másodállást vállalniuk - hangsúlyozta.


Hoffmann Rózsa kiemelte: egy felmérés alapján a pedagógusok 90 százaléka azt mondja, szükségük van a szakmai ellenőrzés, különben elbizonytalanodnak a munkájukban. Ehhez kapcsolódóan megemlítette: a tíz évvel ezelőtt kidolgozott, a katolikus közoktatásban bevezetett ellenőrzési rendszer nagyon jól működik.


Kitért arra, hogy a következő tanév elejére jogszabályilag megalapozzák, majd a rá következő tanévben megkezdik a tanárokat ellenőrző szakértők képzését. A jövőbeli szakértők dolga az lesz, hogy nyilvánosságra hozott szempontok alapján sorra vegyék, milyen színvonalú volt a vizsgált tanárok egy-egy tanórája.


Meglátása szerint a 6 és 8 osztályos gimnáziumoknak az összes középiskola 3-4 százalékát kell csak kitenniük, mert ezeknek az igazán tehetséges gyermekekkel kell foglalkozniuk. Nem adminisztratív eszközökkel akarják korlátozni a 6 és 8 osztályos gimnáziumok számát, de minőségi kritériumokat fogalmaznak meg velük szemben.


Szólt arról is, hogy a kötelező közösségi munkát a későbbiekben az érettségi feltételévé teszik. Előadásában fontosnak tartotta "a munka becsületére, a kötelességtudatra és az igazmondásra" való nevelést, ezért olyan iskolarendszert szeretnének létrehozni, amelyben ezek az értékek előtérbe kerülnek.


Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére az előadás után elmondta: "a legtöbb kérdésben teljes egyetértésre jutottak" Pokorni Zoltánnal, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnökével a törvények tervezete kapcsán. Mint közölte, valójában számítottak az éles szakmai vitákra a koncepciók közzététele után, azonban mindent egybevetve kisebb korrekciókkal ugyan, de "csaknem százszázalékos igenlést" kaptak a szakmától.


A kritizálók több részletkérdést hiányoltak, kifogásoltak vagy nem értettek, ám teljes visszautasítást egyetlen szervezet vagy magánszemély részéről sem tapasztaltak - mondta az oktatási államtitkár.


Közlése szerint ha minden az eredeti tervek szerint megy a törvényhozás során, az érettségit érintő változások akkor is csak 2014-től lépnek majd életbe. A 6 és 8 osztályos gimnáziumok számára támasztott kritériumok érvényre juttatásának is lesz egy 3 éves türelmi időszaka, s a főiskolai karokkal szemben támasztott követelményekben is lesz türelmi időszak - fűzte hozzá.


A pénteken megnyílt, kétnapos nemzetközi oktatási szakkiállításon, csaknem 200 standon, a magyarországi felsőoktatás szinte valamennyi intézménye várja az érdeklődőket, rajtuk kívül külföldi egyetemek, nyelviskolák is képviseltetik magukat. A kiállításon a felvételiző diákok érdeklődhetnek felvételi esélyeikről és lehetőségeikről, a szakokról, a képzési rendszerről, a tanulmányi és szociális juttatásokról, vagy éppen a kollégiumi elhelyezésről.

MTI 2011. január 21., péntek 17:38

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -3°C Hóesés
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület