Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kek-hirek/birosagi-hirek/2011-01-24-jogerosen-egymillio-forint-penzbuntetest-kapott-a-bkv-volt-gazdasagi-vezerigazgato-helyettese

Jogerősen egymillió forint pénzbüntetést kapott a BKV volt gazdasági vezérigazgató-helyettese - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-01-24 16:30:59

Jogerősen egymillió forint pénzbüntetést kapott a BKV volt gazdasági vezérigazgató-helyettese

Jogerősen egymillió forint pénzbüntetést kapott a BKV volt gazdasági vezérigazgató-helyettese

Jogerősen egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn a BKV Zrt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettesét közérdekű adattal való visszaélés vétsége miatt.

Dányi Józseffel szemben azért indult eljárás, mert 2006 júniusában, kérés ellenére megtagadta a cég reklámfelületeinek hasznosítására kötött szerződések, illetve az azokból származó bevételek adatainak kiadását.


Az ügy előzménye: Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő másfél évig várt arra, hogy a BKV kiadja a Peron Kft.-vel kötött szerződését a reklámfelületek bérbe adására. Miután a kért adatokat nem kapta meg, feljelentette a BKV-t közérdekű adatok eltitkolásáért, és pert is indított a társaság ellen. A perben korábban elhangzott: a közlekedési társaság a polgári perben még a másodfokú tárgyalást megelőzően kiadta a kért adatokat.


A korábban az index.hu birtokába került 1999-es dokumentum szerint a Peron Kft. öt évre kizárólagos jogot kapott a BKV járművein, területein reklámfelületek értékesítésére, és ezt öt évvel meghosszabbíthatta egyoldalú nyilatkozatával. Az index.hu később arról számolt be, hogy a szerződés szerint a BKV fix bérleti díjat - 2000-ben 380 millió, 2001-ben 420 millió, 2002-ben 460 millió, 2003-ban 500 millió, 2004-ben 520 millió, 2005-ben 517 millió, 2006-ban 529 millió, 2007-ben pedig 583 millió forintot - kapott a Peron Kft.-től.


Az elsőfokú határozat értelmében Dányi József tudatosan döntött a cég jogászának álláspontjával ellentétesen, és tagadta meg a kért adatok kiadását, holott ezek egyértelműen közérdekű adatoknak minősülnek.


A másodfokon eljáró bíró szerint az elsőfokú bíróság nem követett el eljárási szabálysértést, és részletesen feltárta az ügy jogi hátterét. Az elsőfokú ítéletben foglalt tényállást az FB megalapozottnak tartotta, és a kiszabott büntetéssel egyetértett. A bíróság szerint Dányi Józsefnek tisztában kellett lennie azzal, hogy a kért adat közérdekű, tévedésben nem lehetett.


Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet.

MTI 2011. január 24., hétfő 13:39

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest -3°C Hóesés
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület