Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kozlekedes/legi-kozlekedes/2010-09-13-kozelednek-az-allaspontok-a-malev-pilotakkal-folytatott-targyalason

Közelednek az álláspontok a Malév pilótákkal folytatott tárgyaláson - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-09-13 15:59:21

Közelednek az álláspontok a Malév pilótákkal folytatott tárgyaláson

Közelednek az álláspontok a Malév pilótákkal folytatott tárgyaláson

Közelednek az álláspontok a Malév menedzsmentje és a pilóták között kedden 14 órakor kezdődött  tárgyaláson - tudta meg az MTI a légitársasághoz közelálló forrásból.

A felek arra számítanak, hogy a megbeszélések elhúzódnak.


A Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének közlése szerint, ha ezen a tárgyaláson nem sikerül megegyezést elérni, akkor szerdán 10 órakor határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdenek.


A Malév pilóták hétfőn 10-12 óra között figyelmeztető sztrájkot tartottak és 11 órakor demonstráltak azzal a céllal - ahogy azt Ferenczi Zsolt, a Hunalpa kommunikációs vezetője elmondta - "ismételten felhívják a közvélemény és a felelős döntéshozók figyelmét a Malévnél uralkodó, tarthatatlan munkáltatói magatartásra, a nyilvánosság szándékos félrevezetésre".


Ferenczi Zsolt. Az MTI-nek a sztrájkalap nagyságára vonatkozó kérdésére azt közölte: addig tudnak sztrájkolni, ameddig szükséges.


A pilóták tiltakozó gyűlésén Óvári Tamás, a Hunalpa elnöke elmondta, hogy átlagosan mintegy 20 százalékkal csökkent a pilóták jövedelme szeptember elsejétől. A pilóták  összesen  évi egymillió eurós (280 millió forint) jövedelemcsökkenést elfogadnának, de a Malév eredetileg 4,1 millió eurót, az újabb ajánlat szerint 3,1 millió eurót szeretne elvonni a pilótáktól.


A Malév szóvivője, Hegedűs Ádám arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az átlagosan 2,2 millió forint havi jövedelemmel rendelkező pilóták repülési pótlékát és napidíját csökkentették, mert éves szinten összességében egymilliárd forint megtakarítást szeretnének elérni a pilótákkal kapcsolatos költségeken, beleértve a közterheket is. Azt is hozzáfűzte, hogy a pilóta- jövedelmek nagy szórást mutatnak.


Ferenczi Zsolt, a pilóta szakszervezet kommunikációs vezetője a törvényes munka- és pihenőidővel kapcsolatban a repülés biztonságát emlegette. Miután nincs kollektív szerződés, az európai uniós szabályozás érvényes a Malévra is. Ferenczi Zsolt  szerint a Malév még azt sem tartja be. Példaként egy éjszakai párizsi járatot említett, ahol a fordulásra a pihenőidő mindössze három óra.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel, hogy Fellegi Tamás miniszter szeptember 10-én a pilótákkal tárgyalt és az ő véleményüket meghallgatva a tárcavezető hangsúlyozta, hogy rosszul időzített sztrájkkal nem lehet tulajdonosi döntéseket kikényszeríteni a menedzsment eltávolítására. A közleménye szerint ősszel a következő évekre szóló, világos kormányzati stratégia készül a légitársaság jövőjének megnyugtató rendezésére.

MTI 2010. szeptember 13., hétfő 15:34

« Vissza

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 17°C Tiszta

Get Adobe Flash player





Szavazás

Ön milyen információkat hiányol jelenleg a Bpstart.hu oldalon?













Szavazat: 82

Régebbi szavazások

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület