Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/keruleti-hirek/22-kerulet/2010-10-07-szavazzon-on-is-a-szoborathelyezesrol

Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről! - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-10-07 10:45:58

Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!

Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!

A Március 15. téren, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél található a „Barbárok harca a rómaiakkal” szökőkútszobor. A „Budapest szíve” program a szobor áthelyezését tartalmazza. Segítsen Ön is a döntésben: kerületünkbe kerüljön a mű?

A Contra Aquincumi romok közelében helyezték el Tar István szobrászművész bronzból készült szökőkútszobrát 1971-ben. Ezzel egyidejűleg újították meg az Erzsébet hidat, és ekkor alakították ki a mai Március 15. teret is.

A szobor egy öt lábon álló bronz szökőkút, mely egy kb. 900×900 cm-es medencében helyezkedik el. Tizenkét álló és fekvő alak, egy ló, pajzsok és jelvények díszítik a szobrot. Közepéből valaha magas vízoszlopok (egy középső, 34 mellékvízsugár) törtek fel, s ennek megfelelően egy 15 cm mély négyszögletű medencét is kapott posztamensként az alkotás.

 

 

A vízarchitektúra már hosszabb ideje nem üzemel, a medence burkolata sérült, szegélye töredezett, a szobor felületét vastag vízkőréteg borítja.

A lassan 40 éve felállított alkotás a térrel együtt mára elveszítette jelentőségét, állapota nagymértékben leromlott. A romterület és a szobor sem tudja funkcióját ellátni.

A tervek szerint a teret átalakítják, a szobor mostani helyén gyepfelület lesz. A megújult téren a Duna-korzó és a Március 15. tér szervesebben kapcsolódik majd egymáshoz, a római romokat lefedik, a gyalogos útvonalak átalakulnak, a zöldfelület és a templomkert is megújul. Ezért szükséges a „Barbárok harca a rómaiakkal” szökőkútszobor áthelyezése.

 

 

Az egyik javaslat szerint a szakszerű bontást és felújítást követően a szobor kerületünkbe kerülne.

Az áthelyezés összes költségét a „Budapest szíve” program fedezi.

A műalkotás befogadásáról az önkormányzatnak döntenie kell. A döntés előtt szavazásra bocsátjuk a kérdést; kérjük, szavazzon Ön is; egyetért-e azzal, hogy a kompozíció kerületünkbe kerüljön. Kérjük, ha egyetért, jelölje meg a helyet is, amelyet a legmegfelelőbbnek tart a műalkotás számára. Szavazata mellett szívesen vesszük véleményét, érveit, javaslatát is.

2010. október 5.

Forrás: http://www.bp22.hu/kerulet/1723 (Budafok-Tétény Önkormányzat)

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 2°C Ködös

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület