Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kozlekedes/tomegkozlekedes/2010-11-29-a-bkv-felesleges-hiszteriakeltesnek-tartja-a-bkv-s-szakszervezetek-sztrajkfenyegeteset

A BKV felesleges hisztériakeltésnek tartja a BKV-s szakszervezetek sztrájkfenyegetését - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-11-29 09:56:42

A BKV felesleges hisztériakeltésnek tartja a BKV-s szakszervezetek sztrájkfenyegetését

A BKV felesleges hisztériakeltésnek tartja a BKV-s szakszervezetek sztrájkfenyegetését

A BKV felesleges hisztériakeltésnek tartja a BKV-s szakszervezetek sztrájkfenyegetését. A vállalat dolgozói minden bérmegállapodás szerinti fizetést meg fognak  kapni, a vita nem alapfizetésről, hanem extrajuttatásokról szól - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.

A BKV a Népszabadság pénteki számában megjelentekre reagált, miszerint a társaság egyes szakszervezetei sztrájkot fontolgatnak, mert információik szerint a vállalat az év végén nem tudja kifizetni a bérmegtakarítási összeget.


A BKV a közleményében kifejtette, hogy a decemberi bérfizetés alkalmával minden dolgozó időben megkapja  novemberi bérét, valamint minden egyéb, a munka törvénykönyvében és a kollektív szerződésben rögzített juttatást, mint a cafetéria-elemek, pótlékok, túlórapénzek, valamint az év végi karácsonyi étkezési utalványok. "Ráadásul - a korábbi évek gyakorlatát megtartva - még a januári fizetéssel esedékes decemberre járó melegétel utalványokat is egy hónappal hamarabb, december elején felvehetik" - hangsúlyozták.


A bérmegállapodás szerinti éves pénzmaradvány elosztását pedig - a korábbi évekhez hasonlóan - december 11-ig áttekintik a szakszervezetekkel. Ezzel kapcsolatban hozzátették, hogy a kormányzati támogatás átutalásáról jelenleg is folynak az egyeztetések, információik szerint az összeg november 30-ig fog megérkezni a társaság számlájára.


"Minden a normális rendben és a papírforma, azaz a megállapodások szerint zajlik, így alaptalannak és rendkívül barátságtalannak tartjuk a szakszervezeteknek azt a médiahadjáratát, amely pánikot kelt a lakosság körében, és az ünnepekre a közlekedés ellehetetlenülését vetíti előre" - fogalmaztak.


A vita arról szól, hogy az üzleti tervhez képest megtakarított pénzekkel, tehát az éves pénzmaradvánnyal mi történjen. A BKV közleménye szerint a szakszervezetek azt szeretnék, ha ezeket a megtakarításokat a BKV teljes egészében szétosztaná dolgozói között és az év végi, a kollektív szerződésben foglalt juttatásokon felül még kiutalná a munkavállalók számára.


A BKV szerint könnyen belátható, hogy ez a vita nem a BKV finanszírozásáról, működőképességéről, a dolgozók alapfizetéséről és egyéb szokásos juttatásairól, hanem extrajuttatásokról szól. "Épp ezért emiatt sztrájkkal fenyegetni a budapestieket teljesen alaptalan és indokolatlan" - írták.


Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az MTI megkeresésére pénteken azt mondta, időarányosan jelentős összeget spórolt meg a BKV év közben a bér jellegű kiadásokban, s a bérmegállapodás szerint ezt az összeget a munkavállalóknak ki kell fizetni.


Mintegy ötszázmillió forintról van szó, de a BKV gazdasági vezetésétől olyan tájékoztatást kaptunk, hogy nincs pénz ennek kifizetésére - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.


Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a BKV Liga Munkástanács Szövetség és a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége nevében az MTI-nek azt mondta, addig, amíg a cég vezetése hivatalosan nem tájékoztatja őket arról, hogy nem tudnak fizetni, addig nem lenne szabad a munkavállalókat azzal riogatni, hogy nem kapnak bért. Jelenleg nincs sztrájkhelyzet - tette hozzá.


Az MTI birtokába került dokumentum szerint a BKV hivatalosan is tájékoztatta a szakszervezeteket arról, hogy a BKV-nak nem áll módjában év végéig kifizetni semmilyen juttatást, mivel nem érkezett meg a céghez a kormány által ígért támogatás. Erről Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese tájékoztatta az egyeztetésen megjelent szakszervezeteket.

MTI 2010. november 26., péntek 17:15

alapfizetés

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 0°C Ködös

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület