Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kozlekedes/legi-kozlekedes/2010-08-10-ferihegy-a-nemzeti-fejlesztesi-miniszterium-szerint-mar-tavaly-ismertek-a-hibakat

Ferihegy - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint már tavaly ismerték a hibákat - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-08-10 10:02:45

Ferihegy - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint már tavaly ismerték a hibákat

Ferihegy - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint már tavaly ismerték a hibákat

Legkorábban hat–tizenkét hét közti időszakban várható Ferihegyen újabb vizsgálat. Előtte az üzemeltetőnek kell hivatalosan jeleznie a hibák kijavítását, amit a magyar hatóságoknak vissza kell igazolniuk, az uniós ellenőrök ezután térnek vissza. Már egy tavaly novemberi hatósági bejárás az EU-bizottságéhoz hasonló megállapításokra jutott.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Legkorábban hat–tizenkét hét közti időszakban várható Ferihegyen újabb vizsgálat és a minősítés visszaszerzése – válaszolta lapunknak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya arra a kérdésre, hogy mi történt a repülőtér július végi leminősítése, „nem tiszta” kategóriába sorolása óta.

Mindezeket megelőzően az üzemeltetőnek kell hivatalosan jeleznie a hiányosságok kijavítását, az előrehaladást, a változtatások fenntartását ezután a magyar hatóságoknak vissza kell igazolniuk. Az uniós ellenőrök ezután térhetnek vissza Magyarországra – tájékoztatott a minisztérium. Az ügy előzménye, hogy tavaly decemberben Amszterdamban egy nigériai férfi robbanószerrel az alsónadrágjában jutott fel a detroiti járatra, ezt követően az idén tavasszal Brüsszelben szigorították az európai repülésvédelmi szabályokat – a brüsszeli auditorok elsőként Budapesten vizsgálták, hogy miként tartják és tartatják be az új protokollt az illetékesek.

A repülőtér leminősítése után az NFM közreműködésével az érintettek (Budapest Airport Zrt., Belügyminisztérium, Országos Rendőr-főkapitányság, Alkotmányvédelmi Hivatal, Nemzeti Közlekedési Hatóság) között azonnal megindultak az egyeztetések, ezek közösen határozzák meg a feltárt hibák kijavításának ütemezését.

A megállapított tíz-tizenkét hiányosság mibenlétéről és az ellenőrzés módjáról azok biztonsági vonatkozásai miatt a titokvédelmi szabályok alapján nem adhatott tájékoztatást a minisztérium. Szilágyi Károly, a BA szóvivője azt mondta el lapunknak, hogy a vizsgálat után kijavították az általuk ismert hibákat, most pedig a repülőtéri partnerekkel és testületekkel együtt azon dolgoznak egy munkacsoportban, hogy a többire is minél hamarabb hosszú távú megoldást találjanak.

Arra a felvetésre, hogy a magyar hatóságok korábban nem találtak hibákat, a minisztériumban elmondták: egy tavaly novemberi hatósági bejárás az EU-bizottságéhoz hasonló megállapításokra jutott, de a repülőtér üzemeltetője a többszöri egyeztetések ellenére ezekre nem reagált érdemben. Az ellenőrzés során részben olyan területeken tártak fel hiányosságokat, amelyeken az előírások végrehajtása több éve változatlan formában kötelező. Az uniós szabályok a legtöbb esetben közvetlenül alkalmazandók, azokat a repülőtér üzemeltetőjének időben át kellett volna ültetnie saját gyakorlatába.

A BA számára a szóvivő szerint most az a legfontosabb, hogy minél hamarabb visszaszerezze a régi minősítést, vagyis sikeresen helytálljanak a következő vizsgálaton. Optimizmusra ad okot, hogy az idén eddig tíz alkalommal vizsgálták a hazai illetékesek a repülőtér védelmét, és mindent rendben találtak.

Marad a szigor

A budapesti repülőtéren ezután is nagyon alapos biztonsági vizsgálaton kell átesni mindenkinek, aki a repülőgépek közelébe vagy fedélzetére megy - mondta el Szilágyi Károly.

A közvetlen járatokkal utazóknak ez induláskor nem jelent változást, továbbra is azt kérik, hogy másfél-két órával a tervezett indulás előtt érjenek ki a reptérre. Néhány repülőtéren ideiglenesen a Non-Schengen terminálra érkeznek a Budapestről induló gépek, oda, ahova például a Japánból vagy az Egyesült Államokból érkezők. A legtöbb helyen az átszálló utasokat eddig is újra átvizsgálták, ez ezután is így lesz - egyre több repülőtér alkalmazza ezt az eljárást, nem csak a Budapestről érkező utasok esetében.

A belső minőség-ellenőrzés működtetése egyértelműen reptér-üzemeltetői feladat – válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy élhet-e a minisztérium szankciókkal, ha igen, milyenekkel és ezeket meglépték-e. A szerződéses kötelezettségeket a tárca áttekinti, betartásukat az eddigieknél szigorúbban tervezi ellenőrizni.

A hatóságok beavatkozási lehetőségeit erősen korlátozzák a közigazgatási eljárási törvény (ket) által megszabott keretek: a többnapos válaszadási határidők, a többkörös eljárások azonban a légi közlekedés biztonsága területén túlzottan megengedőek.

Forrás: www.napi.hu (Napi gazdaság)

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Többnyire felhős

19°C

27° / 17°

Budapest

Többnyire felhős

  • Péntek

    napos

    28° / 14°

  • Szombat

    Többnyire napos

    27° / 17°

  • Vasárnap

    napos

    29° / 18°

  • Hétfő

    napos

    32° / 16°

Frissítés2010. Augusztus 19. (Csütörtök)

Get Adobe Flash player


Szavazás

Ön milyen információkat hiányol jelenleg a Bpstart.hu oldalon?













Szavazat: 65

Régebbi szavazások

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület

Törlés megerősítése

Bezárás

Kérem várjon

töltés
websas.hu