Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/keruleti-hirek/fopolgarmesteri-hivatal/2011-02-01-fovarosi-kozgyules-elfogadtak-az-birosagi-ulnokok-kivalasztasanak-szempontjait

Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták az bírósági ülnökök kiválasztásának szempontjait - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-02-01 10:26:21

Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták az bírósági ülnökök kiválasztásának szempontjait

Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták az bírósági ülnökök kiválasztásának szempontjait

A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy a bírósági ülnökök kiválasztásakor előnyt élveznek majd azok, akiket bíró jelölt.

Sárádi Kálmánné főjegyző előterjesztésében emlékeztetett arra: a jogszabály szerint a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Munkaügyi Bíróság ülnökeit a Fővárosi Közgyűlésnek kell megválasztania. A közgyűlés a legutóbb 2007. március 29-én választott ülnököket, akiknek a megbízatása 2011-ben lejár, így új ülnökválasztást tartanak, várhatóan márciusban vagy áprilisban. Az ülnökválasztás konkrét időpontját a köztársasági elnök tűzi ki.


Ülnöknek a jogszabály szerint az a büntetlen előéletű, választójoggal rendelkező magyar állampolgár választható meg, aki a 30. évét betöltötte, ugyanakkor az ülnök megbízatása megszűnik a 70. év betöltésével. Az ülnököket a jogszabályban megjelölt szervezetek és személyek jelölik.


A főjegyző javaslatot tett arra, milyen szempontok szerint válassza ki a közgyűlés az ülnököket. Mint írta, indokolt, hogy előnyt élvezzenek azok, akiket bírók jelölnek, mert ezek a személyek megfelelő gyakorlattal és jogismerettel rendelkeznek, valamint a folyamatban lévő ügyeket tovább folytathatják, a per megismétlése nélkül.


Arra is javaslatot tett, hogy elsősorban olyanokat válasszanak meg, akik a teljes, négyéves ciklust ki tudják tölteni, vagyis nem töltik be a 70. életévüket a mandátumuk lejárta előtt. Harmadsorban azt javasolta a főjegyző, hogy felsőfokú iskolai végzettségű jelöltek megválasztását terjesszék elő, "miután az eljárásban a hivatásos bírákat és az ülnököket ugyanazok a jogok illetik meg és ugyanazok a kötelességek terhelik, amelyek gyakorlása a magasabb iskolai végzettségű jelöltek esetében inkább biztosítottnak látszik".


A főjegyző szerint célszerű figyelembe venni azt is, hogy a jelölt a határidőn belül mikor nyújtotta be a jelentkezését, ám ezt a szempontot végül Szatmáryné Jahn Angéla (Fidesz) javaslatára kihagyták a határozatból.


MTI 2011. január 31., hétfő 15:56

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 7°C Tiszta
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület