Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/keruleti-hirek/6-kerulet/2011-03-01-terezvaros-onkormanyzata-szerint-fillerekert-nem-adhato-berbe-a-tuzrakter-epulete

Terézváros Önkormányzata szerint fillérekért nem adható bérbe a Tűzraktér épülete - BpStart.hu

Terézváros önkormányzata nem kívánja ellehetetleníteni a kulturális műhelyek munkáját, de indokolatlannak tartja, hogy " gyakorlatilag fillérekért

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-03-01 11:27:50

Terézváros Önkormányzata szerint fillérekért nem adható bérbe a Tűzraktér épülete

Terézváros Önkormányzata szerint fillérekért nem adható bérbe a Tűzraktér épülete

Terézváros önkormányzata nem kívánja ellehetetleníteni a kulturális műhelyek munkáját, de indokolatlannak tartja, hogy "gyakorlatilag fillérekért" adja bérbe a Tűzraktér Független Kulturális Központnak helyet adó Hegedű utcai épületet. A Tűzraktér az épület kiürítéséről szóló kerületi döntés kapcsán az MTI-vel azt közölte: továbbra is nyitottak az együttműködésre, keresik a megoldást a maradásra.

A VI. kerületi vezetés hétfőn azt követően tett közzé sajtóközleményt az önkormányzat honlapján, hogy két LMP-s képviselő sajtótájékoztatón állt ki az intézmény megmaradása mellett. Cake Olivio kerületi és Vágó Gábor országgyűlési képviselő a kulturális központ előtt azt hangoztatták, hogy a központ ellehetetlenítésével a fiataloktól egy pótolhatatlan közösségi teret vesznek el.


A VI. kerület közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Terézváros önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a kultúra támogatására, és költségvetéséből jelentős összegeket költ erre a célra.


Közölték, nem tartják elfogadhatónak, hogy "egy nagy lobbierővel rendelkező alapítvány" (az Art Sector Alapítvány működteti az intézményt) "zsarolja az önkormányzatot". Mint írták, az önkormányzat vezetése tisztességes feltételek mellett, pályázati úton szeretne dönteni az épület hasznosításáról, jövőbeni sorsáról.


Emlékeztettek arra, hogy a Hegedű utca 3. szám alatti, 3.100 négyzetméteres önkormányzati ingatlant eredetileg 2008-ban egy hónapra kapta ingyenes használatba az alapítvány egy nemzetközi kulturális esemény megrendezésére, majd a használat határidejét többször meghosszabbították.


Tájékoztatásuk szerint az ingatlan műszaki állapota az évek során annyira leromlott, hogy elkerülhetetlenné vált a részleges felújítás. Az önkormányzatnak nincs elég pénze a felújítási munkákra, ezért döntöttek a pályázat kiírásáról.


A konstrukció lényege, hogy a nyertes pályázónak kell az ingatlant saját forrásból felújítania, ám a költségek egy részét az önkormányzat bérbeszámítással visszatéríti. A bérleti díjat minimum havi 3 millió forintban határozták meg.


Az önkormányzat kitért arra: nincs akadálya annak, hogy az alapítvány is részt vegyen a pályázaton, így nem zárható ki, hogy folytassák eddigi tevékenységüket.


A Tűzraktér Független Kulturális Központ és Alkotóház hétfőn az MTI-vel azt közölte: az önkormányzata az intézményt egy tollvonással megszüntetné, március 31-ével a 374 főt befogadó alkotóházat kiürítésre kötelezték.


Mint írták, a központ egyrészt befogadótérként helyet - próbatermet, műtermet, infrastrukturális hátteret - biztosít képző- és iparművészeknek, a színház- és a filmművészet terén alkotó közösségeknek, civil szervezeteknek, innovációs csoportoknak, másrészt új szellemi és kulturális kezdeményezések színtere. A közlemény szerint a központ az elmúlt öt évben csaknem 6500 kulturális eseménynek adott otthont.


A központ kiemelte: a fővárosi és a kerületi önkormányzat vegyes tulajdonában álló, részben műemléki védettségű ingatlant a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvány bérli az önkormányzattól. A kerület - a szervezet korábbi kulturális és civil törekvéseinek elismeréseképpen - jelképes összegű bérleti díjat állapított meg, de a havi csaknem másfél millió forintos közüzemi díjak a Tűzrakteret terhelik.


Amint azt a Tűzraktér hivatalos képviselői a képviselő-testületi ülésen is kijelentették, továbbra is nyitottak az önkormányzattal való együttműködésre, keresik a megoldást a maradásra - áll a közleményben.

MTI 2011. február 28., hétfő 18:22

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület