Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kek-hirek/birosagi-hirek/2011-08-29-alkotmanybirosag-kedden-egy-rendkivuli-ulesen-folytatjak-a-nyugdijpenztari-ugyet

Alkotmánybíróság - Kedden egy rendkívüli ülésen folytatják a nyugdíjpénztári ügyet - BpStart.hu

Hétfőn öt és fél órán keresztül vitatták meg azt a határozattervezetet, amely a visszaléptetést kikényszerítő törvény egy részét megsemmisítené. Csütörtökön öt új taggal egészül ki az Ab, de már előtte " törekszenek a döntés meghozatalára.

Legújabb twittek

Keresés

Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-08-29 16:45:51

Alkotmánybíróság - Kedden egy rendkívüli ülésen folytatják a nyugdíjpénztári ügyet

Alkotmánybíróság - Kedden egy rendkívüli ülésen folytatják a nyugdíjpénztári ügyet

Hétfőn öt és fél órán keresztül vitatták meg azt a határozattervezetet, amely a visszaléptetést kikényszerítő törvény egy részét megsemmisítené. Csütörtökön öt új taggal egészül ki az Ab, de már előtte "törekszenek a döntés meghozatalára."

Holnap, egy előre be nem tervezett ülésen folytatják az alkotmánybírók annak a törvénynek a vizsgálatát, amely a magán-nyugdíjpénztári tagok visszaléptetését rendelte el - mondta az [origo] megkeresésére Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke.

Ma sokáig tanakodtak

Az Ab mai, hétfői ülésén volt napirenden az a határozattervezet, amely, mint az [origo] beszámolt róla, értesülésünk szerint kimondaná, hogy semmis az a törvényi rész, amely a nyugdíjpénztárakban maradóktól megvonja az állami nyugdíjra való jogosultságot. A mai ülésen sokáig tanakodtak az alkotmánybírók, a délelőtt 9 órakor kezdődött ülés fél háromig tartott. (A nyugdíjpénztári államosítás mellett néhány kisebb ügy is szerepelt a mai napirendben.)

Kedden azonban már csak a nyugdíjpénztári ügyet vitatják meg újfent az alkotmánybírák, immár negyedszer. Először július közepén, aztán augusztus elején, majd ma tanácskoztak a határozattervezet végső formájáról.

Az Ab igyekszik rövidre zárni a dolgot

Az, hogy holnap lesz-e döntés, az ügyet ismerő forrásaink szerint megjósolhatatlan, de az Ab "törekszik arra, hogy lezárja az ügyet." Csütörtökön öt új alkotmánybíróval egészül ki a testület, azokkal, akiket a parlament július elején megválasztott. "Az új tagok beépülése lelassítaná a folyamatot, az újak amíg megismerkednek a konkrét üggyel, amíg megismerik a többi alkotmánybíró véleményét, az időt vesz igénybe. Ha az Ab elég egyértelműnek gondolja az ügyet, akkor a döntés húzása-halasztása nem célravezető" - érzékeltette egyik forrásunk.

Másik forrásunk is így látja az esélyeket, ő azt állította, annyira nagy a támogatottsága a mostani testületben annak, hogy a parlamenti törvény vonatkozó részét meg kell semmisíteni, hogy a testület felduzzasztása sem hozna ebben az ügyben változást, legfeljebb kicsit lelassíthatja a döntéshozatalt. Egy harmadik forrásunk szerint azonban a grémium kibővülése fordulatot is hozhat az ügyben.

Onnan kezdve a parlamenten a sor

Ha az Ab ki is mondaná, hogy semmis a szóban forgó törvény két pontja, az sem garantálná, hogy gyakorlati szempontból jelentősen változik a jelenlegi helyzet. Egyik forrásunk, aki a törvény két pontjának megsemmisítését tartja valószínűnek azt magyarázta, hogy az Ab lényegében felszólítaná a döntésében a parlamentet, hogy alkosson az alkotmánynak megfelelő új törvényt, illetve korrigálja a részben hibás hatályos jogszabályt.

A parlament azonban azt is megtehetné, hogy csak lényegtelen módosításokkal fogadja el az új törvényt, esetleg egy újat alkot, de az továbbra is alkotmányellenes lesz; ami újra megtámadható az Alkotmánybíróságon. Másik, szintén a törvény szempontjából negatív döntésre számító forrásunk szerint utóbbi forgatókönyvnek akkor van értelme, ha annyira elhúzza a parlamenti többség az időt, hogy közben néhány alkotmánybíró mandátuma lejár és helyükre annyi, a döntést nem támogató tagot választ a  parlament, hogy így többséget alkotnak a testületen belül, az Ab pedig egy lehetséges új felállásban nem fogja megsemmisíteni az új törvényt.

Mint megírtuk, a kormánynak nincs B-terve arra, hogy mi lesz, ha az Ab valóban megsemmisíti a szóban forgó részt.

 

Forrás: http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110829-az-ab-kedden-egy-rendkivuli-ulesen-folytatja-a-nyugdijpenztari-ugyet.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület