Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/zold-budapest/kornyezetvedelem/2011-08-18-budapesten-is-hianyoznak-a-zold-strandok

Budapesten is hiányoznak a zöld strandok - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés

Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-08-18 12:33:00

Budapesten is hiányoznak a zöld strandok

Budapesten is hiányoznak a zöld strandok

A Tudatos Vásárlók Egyesülete strandokat, nyári fürdőket tesztelt. Habár a kínálat igen széles, a környezetvédelem és az esélyegyenlőség terén még jócskán van mit fejlődniük a budapesti és főváros környéki strandoknak. Sajnos sok helyen még olyan alapvető környezetvédelmi megoldás is hiányzik, mint a szelektív hulladékgyűjtés, így nem csodálkozhatunk, hogy a napenergia hasznosítással még kevesebb helyen élnek.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 budapesti és főváros közeli strandot, illetve az év nagy részében uszodaként és/vagy gyógyfürdőként üzemelő, de idényben strandként is funkcionáló fürdőt vizsgáltak.

Az értékelési szempontok között szerepelt a hulladékkezelés, a fürdés melletti sportolási lehetőségek, a víztakarékossági gyakorlat, az egészségbiztonság, kerékpártárolás lehetősége és az alternatív energia hasznosítása. A strandokat esélyegyenlőségi szempontból is vizsgálták: külön pontozták a mozgássérültek valamint a gyerekkel érkező családok lehetőségeit is. Mivel egy alapvetően gyógyfürdőként működő intézmény más célt szolgál, mint például egy élményfürdő vagy strand, ezeket a helyeket csak a saját kategóriájukon belül hasonlították össze a pontozás során.


A strandok közül a Csepeli strandfürdő végzett az első helyen, az őrzött kerékpártároló, a szelektív hulladékgyűjtés valamint az akadálymentesített környezet miatt. Ugyanezeknél szempontoknál sok pontot veszített a Paskál és a Pünkösdfürdő, így a lista végére szorultak.

A gyógyfürdőknél a Lukács lett az első, és a Gellért került a lista végére, mivel nincs megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolás és alternatív energiahasznosítás.

A strandként is üzemelő uszodák közül a 11. kerületi Nyéki Imre és a Dagály vezeti a rangsort, mivel a családbarát és esélyegyenlőségi intézkedésekért, valamint az alternatív energiahasználatért és szelektív hulladékgyűjtésért kaptak több részpontot. Ugyanebben a kategóriában a Csillaghegyi uszoda és a VFWG uszoda bizonyult a leggyengébbnek.

A wellness kategóriában a Mogyoródi Aquarena áll a lista élén, habár az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén még bőven van mit tennie. A sort a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Strand zárja, mert többek között a szelektív hulladékgyűjtés és a kerékpártároló hiánya miatt több pontot is veszített, viszont az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén jól teljesített.

 

A részletes táblázat letölthető itt

 

Óriás csúszdás élményfürdőktől a 60-as éveket idéző medence-kialakításig, fogasos öltözőtől a proxi-órás beléptető-rendszerig, a lángos, főtt kukorica, vattacukor büfékínálattól a salátabárig mindenfélével találkozhatunk. Van, ahol csak kettő, de van, ahol több mint tíz medencéből válogathatunk kedvünkre.



Hatalmas az eltérés a strandok egyidejű befogadóképességében (500 főtől 9000 főig), és építészeti kialakításában
(értékes műemlékek, új építésű, modern vagy több évtizedes, többé-kevésbé karbantartott épületekkel is találkozhatunk).

Természetesen a belépőjegyek ára is széles skálán mozog. Egy négyfős család hétvégi egész napos belépőjegye 2500 forinttól 16.200 forintig alakulhat.

 

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés:

Óriás csúszdás élményfürdőktől a 60-as éveket idéző medence-kialakításig, fogasos öltözőtől a proxi-órás beléptető-rendszerig, a lángos, főtt kukorica, vattacukor büfékínálattól a salátabárig mindenfélével találkozhatunk. Van, ahol csak kettő, de van, ahol több mint tíz medencéből válogathatunk kedvünkre.

Hatalmas az eltérés a strandok egyidejű befogadóképességében (500 főtől 9000 főig), és építészeti kialakításában (értékes műemlékek, új építésű, modern vagy több évtizedes, többé-kevésbé karbantartott épületekkel is találkozhatunk).

Természetesen a belépőjegyek ára is széles skálán mozog. Egy négyfős család hétvégi egész napos belépőjegye 2500 forinttól 16.200 forintig alakulhat.

21 budapesti és főváros közeli strandot, illetve az év nagy részében uszodaként és/vagy gyógyfürdőként üzemelő, de idényben strandként is funkcionáló fürdőt vizsgáltunk

A strandokat meglátogatva ezúttal olyan szempontokra figyeltünk, amelyek nem közvetlenül, vagy nem általánosan kerülnek a mérleg serpenyőjébe, amikor döntünk, hova is menjünk csobbanni. Ennek megfelelően az értékelésben kialakult sorrend sem minden részletre kiterjedő eredmény. Mivel egy alapvetően gyógyfürdőként működő intézmény más célt szolgál, mint például egy élményfürdő vagy strand, ezeket a helyeket csak a saját kategóriájukon belül hasonlítottuk össze a pontozás során. Ezért ebben a tesztünkben nem lehet abszolút győztest hirdetni.

A strandok közül a Csepeli strandfürdő végzett az első helyen, a őrzött kerékpártároló, a szelektív hulladékgyűjtés valamint az akadálymentesített környezet miatt. Ugyanezeknél szempontoknál sok pontot veszített a Paskál és a Pünkösdfürdő, így a lista végére szorultak.

A gyógyfürdőknél a Lukács lett az első, és a Gellért került a lista végére, mivel nem díjaztuk, hogy nincs megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolás és alternatív energiahasznosítás.

A strandként is üzemelő uszodák közül a 11. kerületi Nyéki Imre és a Dagály vezeti a rangsort, mivel a családbarát és esélyegyenlőségi intézkedésekért valamint az alternatív energiahasználatért és szelektív hulladékgyűjtésért kaptak több részpontot. Ugyanebben a kategóriában a Csillaghegyi uszoda és a VFWG uszoda bizonyult a leggyengébbnek.

A wellness kategóriában a Mogyoródi Aquarena áll a lista élén, habár az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén még bőven van mit tennie. Habár ennél a két szempontnál szerzett plusz pontot a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Strand mégis a lista végére került, mert többek között a szelektív hulladékgyűjtés és a kerékpártároló hiánya miatt több pontot is veszített.

 

Értékelési szempontok

Az értékelési szempontok között szerepelt a hulladékkezelés, a fürdés melletti sportolási lehetőségek, a víztakarékossági gyakorlat, az egészségbiztonság, kerékpártárolás lehetősége és az alternatív energia felhasználása. A strandokat esélyegyenlőségi szempontból is vizsgáltuk: külön pontoztuk a mozgássérültek valamint a gyerekkel érkező családok lehetőségeit is. A pontozás nulláról indult, minden általunk pozitívnak ítélt szempontért plusz pont járt (részletes pontozást ld. az egyes szempontoknál).

 

Forrás: http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/60823-nincsenek-igazan-zold-strandok.html#tovabb

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/teszt-strandok-nyari-furdok

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület