Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/keruleti-hirek/11-kerulet/2011-11-10-novekszik-a-megtakaritasi-hajlandosag-ujbudan

Növekszik a megtakarítási hajlandóság Újbudán - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés

Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-11-10 14:46:20

Növekszik a megtakarítási hajlandóság Újbudán

Növekszik a megtakarítási hajlandóság Újbudán

Az elmúlt bő két év viharos időszaka minden korábbinál érzékenyebbé tette a hazai lakosságot személyes pénzügyeiket illetően. Az emberek jelentős része megtanulta felmérni a kockázatokat, s egyre megfontoltabban hozzák meg anyagi jellegű döntéseiket. A fentieken túl több tényező együttesen alakítja a megtakarítási lehetőségeket az elkövetkező időszakban. A társadalom közép-felső rétegét a 16%-os SZJA kulcs fokozatos effektív bevezetése inkább kedvezően érinti, mindemellett számottevő a hatása a nyugdíjrendszer átalakításának is. Ezért kezd kialakulni egy megtakarító attitűdű lakossági szegmens.

A fenti tendenciáknak is köszönhetően megszaporodtak az elmúlt időszakban a különböző megtakarításra ösztönző programok, termékek. „A válság nemcsak az ügyfeleknek, hanem a bankoknak is sok tanulsággal járt.” – mondja Szendiné Petró Veronika, az MKB Bank Allee bevásárlóközpontban található fiókjának megbízott vezetője. „Az egyik ilyen tanulság, hogy tovább kell ösztönöznünk a megtakarítási hajlandóság növekedését.”

 

Mint Szendiné Petró Veronika  elmondta, az ez irányú törekvéseik pozitív fogadtatásra találtak, hiszen a Duplacsavar Megtakarítási Szolgáltatásuk rövid idő alatt sikeres lett: „Az ügyfeleket sikerült meggyőzni, hogy havonta minimum 10 ezer forintot a rendszeres jövedelemmel rendelkezők közül sokan meg tudnak takarítani, különösen úgy, hogy ez a szolgáltatás automatikusan, külön ügyintézés nélkül, díjmentesen működik.”. A fiókvezető elmondása szerint a pénzügyi tudatosság növekedése Újbudán is jól megfigyelhető, amit jól mutat, hogy az MKB Bank Allee bevásárlóközpontban található fiókjában az ügyfelek több, mint 35%-a rendelkezik megtakarítással valamilyen betéti vagy befektetési konstrukció formájában.

 

A megtakarítási hajlandóság változása mellett átrendeződés történt a hazai lakosság befektetési magatartásában is. Szendiné Petró Veronika elmondása szerint a betétek továbbra is népszerűek, a kiszámítható kamatfeltételeket biztosító kötvényeket pedig egyre többen keresik. A betéti kategórián belül az elmúlt időszakban az úgynevezett portfólió kombinált betéti konstrukció felfutása emelhető ki, mint tendencia. A konstrukció előnye, hogy az ügyfél kockázatvállalási hajlandósága szerint saját maga alakíthatja ki egyéni portfólióját, ráadásul a portfólióban szereplő betéti rész után akár kétszámjegyű hozam is elérhető. „A kötvényeknél a devizaárfolyam indexált termékek számítanak az idei év slágerének, hiszen ezekből csak a mi pénzintézetünk az első félév során közel 15 milliárd forint névértékben hozott forgalomba. Ezek a kockázatmentes betéti kamatoknál magasabb hozamlehetőséggel kecsegtető kötvények az EUR/HUF devizaárfolyam alakulásától függő kamatozást nyújtanak forintban másfél, euróban kétéves időtávon.” - tette hozzá a megbízott fiókvezető.

 

Ha deviza megtakarítások befektetéséről van szó, mindig felmerül, hogy a hazai befektetési lehetőségek mennyire versenyképesek a külföldi alternatívákkal? Szendiné Petró Veronika  szerint a megtakarítási és befektetési szolgáltatások terén Magyarország kezd felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz. A pénzpiaci kamatszintet tekintve az eurózóna és az USA hazánknál jelentősen alacsonyabb betéti kamatokat nyújt, a távol-keleten viszont találhatók a hazaihoz hasonló, vagy akár magasabb kamatszinteken betétet gyűjtő országok is. A pénzpiaci, illetve állampapír-piaci kamatszint azonban tükrözi az adott ország kockázati felárát, amellyel a befektetőnek érdemes tisztában lenni.

 

 

Fektessünk-e zöld energiába?

A fukusimai atombalesetet követőn ismét a figyelem középpontjába került a megújuló energia szektor, amelyet számos kormányzati bejelentés és hosszútávú célkitűzés támogatott az utóbbi pár hónapban. A kieső energiaforrások pótlásának megoldása – ha nem is elsődleges helyettesítőként –, de mindenképpen a megújuló energia növekvő kiaknázását fogja maga után vonni.

Szendiné Petró Veronika is komoly perspektívát lát a megújuló energiákban: "Az ágazatban zajló kutatás és fejlesztés egyre vállalhatóbb áron teszi elérhetővé a tiszta energiaforrásokat. Az iparág minden bizonnyal erőteljes növekedés előtt áll, ezért nem meglepő, hogy az új befektetési termékek kialakításakor is kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre: manapság már – az MKB Alapkezelőnek köszönhetően – a magyar piacon is elérhető olyan alap, amellyel tőkevédelem és évi 3%-os hozamvédettség mellett lehet részesülni az iparág eredményeiből. Ez a tőke- és hozamvédett alap mérsékelt kockázatvállalást feltételez a befektetőktől, ugyanis nagyobb védettséget biztosít, mintha csak az iparág egy-egy társaságának részvényeibe fektetnénk megtakarításainkat.Mi például úgy építettük fel a megújuló energia alapunkat, hogy a magasabb hozamlehetőséget biztosító 10 elemű részvényportfóliójába olyan meghatározó vállalatok papírjai kerültek, mint pl. a Vestas vagy a First Solar, de olyan nagy multinacionális cégeket is találhatunk, mint pl. a General Electric, vagy a Siemens. Ennek a diverzifikációnak, illetve annak köszönhetően, hogy olyan társaságok is szerepelnek ebben az alapban, amelyek az árbevételük legnagyobb részét nem a megújuló energia  iparágból szerzik, a konstrukció jóval kevésbé kockázatos, mint ha valaki - csak és kizárólag - mondjuk szélerőművek gyártásával foglalkozó cégek részvényeit vásárolná meg.”

 

2011.11.10. Csütörtök

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület