Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/fooldal/2011-02-07-fuggetlen-hirugynokseg-az-unios-szabalyok-szerint-az-mti-nem-adhatja-ingyen-a-hireket

Független Hírügynökség - az uniós szabályok szerint az MTI nem adhatja ingyen a híreket - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2011-02-07 10:38:09

Független Hírügynökség - az uniós szabályok szerint az MTI nem adhatja ingyen a híreket

Független Hírügynökség - az uniós szabályok szerint az MTI nem adhatja ingyen a híreket

A Független Hírügynökség szerint az uniós szabályok kimondják, hogy a piacon az állam pont úgy kell, hogy viselkedjen, mint egy magánbefektető. Vagyis nem adhatja ingyen a híreket az MTI, ha közben az adófizetők pénzéből tartja el magát.

"Az Európai Uniós jog szabályai szerint az állam a versenypiacon a piaci magánbefektető elvének megfelelő magatartással lehet jelen. Ezzel nyilvánvalóan ellentétes, ha a Magyar Távirati Iroda ingyenesen adja a jelentős költséggel előállított tartalmakat, úgy, hogy ennek forrásait nem kereskedelmi bevételként szerzi meg, hanem tulajdonosi tőkejuttatással vagy támogatással finanszírozza. Ezért Magyarország vezető piaci hírügynöksége, a Független Hírügynökség súlyosan versenykorlátozónak tartja, hogy az MTI valamennyi híre és képe a valós költségek megfizetése nélkül, az adófizetők pénzén lesz hozzáférhető." - olvasható az Indexen a Független Hírügynökség közleményében, amely szerint az információs szabadságot is korlátozhatja az állami hírügynökség ingyenessége, mivel így a piaci szereplők számára az ingyenes hírek a "gazdasági válság hatásai miatt, azok hitelességétől és a valós piaci értéküktől függetlenül lehetnek vonzóak a média szereplőinek."

A Független Hírügynökség közleményében emlékeztet arra, hogy nemrégiben a Wizzair az Európai Bizottsághoz fordult, mivel a fapados légitársaság szerint a Malévnak nyújtott állami támogatás piaci előnyhöz juttatja konkurensét, ez pedig az uniós jogszabályok szerint tilos.


"A valamennyi uniós tagállam, így Magyarországra is érvényes és kötelező szabályozás kimondja, hogy az állam a piacon csak a piaci magánbefektető elvének megfelelő magatartással lehet jelen." - figyelmeztet a hírügynökség.

A Magyar Távirati Iroda hírei ingyenessé válnak a tervek szerint 2011 április elsejétől.

Január 17-én jelentették be, hogy a  Független Hírügynökséget megvette a Braun Róbert és Iglódi Csaba tulajdonában álló stratégiai marketing kommunikációs tanácsadó vállalat, a B&P Braun & Partners.


A Független Hírügynökség az új befektetők nyilatkozata szerint alternatívát akar kínálni az MTI-vel szemben többek közt  "a jelenlegi kormány központosító és korlátozó szándékai miatt."


"Szükség van arra, hogy valaki még kérdéseket tegyen fel, feltárjon, utánamenjen, oknyomozzon, megbízhatóan és hitelesen biztosítsa a körülöttünk lévő világról és világban való általános tájékozottságunkat." - szögezte le a vásárlásról szóló közleményében a B&P Braun & Partners.

Forrás: http://www.brandtrend.hu/hir/4860/hirek_vs__hirek.html

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 6°C napos
Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület