Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kozlekedes/tomegkozlekedes/2010-10-20-a-bkv-felmondta-az-alstommal-a-2-es-es-4-es-metro-szerelvenyeire-kotott-szerzodest

A BKV felmondta az Alstommal a 2-es és 4-es metró szerelvényeire kötött szerződést - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-10-20 18:50:27

A BKV felmondta az Alstommal a 2-es és 4-es metró szerelvényeire kötött szerződést

A BKV felmondta az Alstommal a 2-es és 4-es metró szerelvényeire kötött szerződést

Felmondta a BKV az Alstommal a 2-es és 4-es metró szerelvényeire kötött szerződést és érvényesíti valamennyi, szerződésben rögzített és egyéb polgári jogi igényét. Kocsis István vezérigazgató lehívta az 50 százalékos előleg kifizetésére és a jó teljesítésre vonatkozó bankgaranciákat és bejelentette kötbérigényét.

A BKV és Alstom 2006. május 30-án kelt szerződése rendelkezik a bankgaranciákról, illetve a kötbérfizetésről is. A szerződés szerint az Alstomnak előleg-visszafizetési és teljesítési bankgaranciát is vállalnia kellett a szerződés aláírásakor. Az előleg összegével azonos mértékű előleg-visszafizetési garancia egyik feltétele volt annak, hogy az Alstom megkapja az 50 százalékos előleget a BKV-tól.


A közlekedési társaság a szerződés szerint az aláírást követő 30 munkanapon belül átutalt az Alstomnak 25 százalékot első előlegként, 12 hónapon belül pedig további 25 százalékot. Így egy évvel a szerződés aláírása után az Alstom már megkapta a szerződéses összeg (263,6 millió euró) ötven százalékát.


Az Alstom teljesítési biztosítékot is nyújtott, ennek összege a teljes szerződéses ár 10 százaléka, ez kártérítés címén kifizetendő a vevő számára olyan jogorvoslati kompenzálásként, amely azért keletkezett, mert a szállító nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit.


A kötbérre vonatkozóan a szerződés úgy rendelkezik: ha a szállító a neki felróható okok miatt késedelembe esik, akkor a vevő az árból a leszállítás megtörténtéig vonhat le kötbért, amelynek mértéke a szerződéses ár legfeljebb 10 százaléka.


A szállító akkor mentesül a kötbérfizetés alól a járművek késedelme miatt, ha a szerelvények a típusengedély kiadása előtt megérkeznek. Az Alstom még a típusengedély megszerzése előtt - saját felelősségre - legyártotta a 2-es vonalra szánt mind a 22 szerelvényt a katowicei gyárban.


Ezen kívül a vevő akkor is jogosult plusz kötbérre, ha a szerelvény fülkéjében, vagy az utasterében a zajszint az Alstom hibája miatt egy bizonyos szintnél magasabb. A késedelemért, az üzemképesség nem teljesüléséért és a zajszint túllépéséért azonban a maximálisan kiszabható kötbér a szerződéses összeg legfeljebb 20 százaléka lehet.


A 2-es metróvonal esetében a szerződés az előzetes típusengedély megszerzésére 9 hónapot, a végleges engedélyre 24 hónapot írt elő, majd havonta két szerelvénynek kellett volna Budapestre érkeznie. Az első szerelvény végleges átvételi bizonyítványát 2008. december 15-én kellett volna átvenni, az utolsó, huszonkettedik szerelvénynek pedig 2009. május 30-án kellett volna megérkeznie.


A 4-es metró szerelvényeire határidőként a típusengedélyek beszerzésére szintén 9, illetve 24 hónapot jelöltek meg, az első szerelvény végleges átvételi bizonyítványát 2008. december 16-án kellett volna kiállítani. Az utolsó, tizenötödik szerelvényt 2009. szeptember 30-án kellett volna megérkeznie. A BKV a szerződésben ezen kívül további hét szerelvényt opcióként rendelt, ezeket 2010. július 16-ig kellett volna leszállítania az Alstomnak.

MTI 2010. október 20., szerda 17:12

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 1°C Tiszta

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület