Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/kozlekedes/legi-kozlekedes/2010-09-16-alvasrombolo-repulozaj-hangorkanok-felettunk

Alvásromboló repülőzaj - Hangorkánok felettünk - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-09-16 15:56:29

Alvásromboló repülőzaj - Hangorkánok felettünk

Alvásromboló repülőzaj - Hangorkánok felettünk

Egy átlagos nyári hónapban a hazai légtér felett nappal 3000, az esti és éjszakai órákban több, mint ezer repülőgép suhan el a Magyarország felett. Az utóbbi időkben egyre több a késő éjszakai és a hajnali repülés, igencsak zavarva az alvókat a  pihenésükben. A lakosság azonnali és határozott intézkedéseket vár a hatóságoktól, a repülést irányítóktól és a mindezeket felügyelő miniszteri szaktárcától.

A Budapest Airport idei zajvédelmi programját vitatta meg tegnap a Zajbizottság. A 2010. évben, szeptemberig, több mint négymillió utast, valamint  árukat szállító repülőgép haladt Budapestről a célja felé,  és számuk  folyamatosan nő. Az átfogó zajvédelmi programot meghirdető, a ferihegyi repülőteret üzemeltető cég szándéka, hogy javítani kíván  a repülési zajártalmaknak kitett közösségek és települések életén. A cél a repülési eljárások és zavaró hatások elemzése, a szabályszerű működés és a lakossági tájékoztatás erősítése. Ez utóbbi téma kavarta a legzajosabb indulatokat a Zajbizottság legutóbbi, szeptember közepén tartott ülésén.


A repülőtér közvetlen közelében levő kerületek képviselői határozott jogi lépéseket, a Józsefvárosi Tisztviselőtelep  képviselői pedig a felettük átmenő légifolyosó azonnali megváltoztatását kérték a szakképviselőktől. Véleményük szerint a Belváros felett  hangorkánokat okozó, és mostanában éjszaka is gyakrabban felszálló, hangokádó repülőgépek az ország legnagyobb orvosi klinikai központja felett suhannak el. Több száz fekvő beteg nappali és éjszakai nyugalmát és gyógyulását zavarják az időnként elviselhetetlen zajok, többek között a Heim Pál Gyermekkórház, a Belgyógyászati-, a Sebészeti-, a Transzplantációs-, a Szülészeti-, a Kardiológia és más kiemelt orvosi intézmények betegeinek nappali és éjszakai pihenését zavarva. A legújabb magyarországi alvásminőség felmérés megállapításai szerint az éjszakai váratlan zajhatások jelentősen rombolják az alvás szerkezetét, hosszabb távon kóros következményei lehetnek.


A mérési módszerek valamint a határértékek felülvizsgálata, illetve a légifolyosók átalakítása és repülésirányítás szigorítása   egyre aktuálisabb, nemcsak az indokolt lakossági panaszok, hanem az európai uniós normákhoz való megfelelés miatt is.


Forrás és további információk: napidoktor

« Vissza

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 8°C Esős

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület