Bejelentkezés
BPSTART.HU

BP
START

budapest

Info

BPSTART.HU
/politika/parlamenti-hirek/2010-11-03-orszaggyules-kronika-hatarozathozatalok

Országgyűlés - Krónika (határozathozatalok) - BpStart.hu

Szeretnéd tudni mi történik Budapesten? Szeretnéd megtalálni a kerületetben a szolgáltatókat, cégeket? Akkor gyere és néz körül nálunk. Budapest Start a főváros is erre tart!

Legújabb twittek

Keresés
Betűméret növelése Betűméret csökkentése

2010-11-03 10:48:47

Országgyűlés - Krónika (határozathozatalok)

Országgyűlés - Krónika (határozathozatalok)

Elfogadta az Országgyűlés kedden az úgynevezett médiaalkotmányt, kitolta a költségvetési és adóhatáridőket, és támogatták a képviselők a bioüzemanyagokat érintő javaslatot is.

Elfogadta a Ház a médiaalkotmányt

Minden médiumra, így a hírportálokra, internetes újságokra is kiterjed az Országgyűlés által elfogadott médiaalkotmány hatálya. A jogszabály meghatározza a közönség jogait és a sajtó kötelezettségeit is.

A parlament a kormánypártok szavazatával fogadta el a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által beterjesztett, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatot, amely 2011. január elsején lép életbe.
Az indítvány elfogadásával a polgári törvénykönyv helyett a jövőben a médiaalkotmány tartalmazza a sajtó-helyreigazítás - alig változó - szabályait is.

A kormánypártok kitolták a költségvetési és az adóhatáridőket

Az adótörvényeket a választások évében nem 45, hanem 40 nappal a kihirdetés előtt kell hatályba léptetni - egyebek között ezt tartalmazza a parlament által elfogadott, az államháztartási törvényt módosító indítvány.

A Ház 295 igen és 45 nem szavazat mellett fogadta el az államháztartási törvény gazdasági bizottság által kezdeményezett módosítását.

E szerint fizetési kötelezettségekre, fizetésre kötelezettek körére, a fizetési kötelezettség mértékére vonatkozó törvények kihirdetése és hatálybalépése között legalább negyvenöt - az országgyűlési képviselők általános választásának évében legalább negyven - napnak kell eltelnie, kivéve, ha a törvény a fizetési kötelezettséget mérsékli, és a fizetési kötelezettségek, valamint a fizetésre kötelezettek körét nem bővíti.

Támogatták a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosítását

Elfogadta a Ház a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosítását is, amely tartalmazza egyebek mellett, hogy a települési jegyző vagy a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki, ha a hagyatékban társasági, vagy szövetkezeti üzletrész van, illetve a jövőben a földet, a munkaeszközöket és az állatállományt is fel lehet ajánlani az államnak.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára októberi expozéjában azt mondta, a javaslat elfogadásával egyszerűsödnek egyes hagyatéki eljárások.

Elfogadták a bioüzemanyagokról szóló törvényt

Az üzemanyag-forgalmazóknak december 5-től kötelező 6 százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteniük, ellenkező esetben januártól már büntetést kell fizetniük. Az Országgyűlés 284 igen, 15 nem és 42 tartózkodás mellett fogadta el a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett törvényjavaslatot.

ORTT-ről szóló javaslat

A Ház mindemellett elfogadta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2009. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot is.

MTI 2010. november 2., kedd 19:41

« Vissza

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Regisztráció

0 hozzászólás.

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még nem írt senki hozzászólást!

Budapesti hírkereső

Web BpStart

Budapest 4°C Ködös

Get Adobe Flash player

Budapest I. kerület II. kerület III. kerület IV. kerület V. kerület VI. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület XX. kerület XXI. kerület XXII. kerület XXIII. kerület